Asociația Judecătorilor, după ce Maia Sandu a semnat decretul privind demiterea a șase magistrați: “Astfel de acțiuni afectează încrederea cetățenilor în sistemul judiciar”

Adrian Sirbu

Asociația Judecătorilor a venit cu o reacție după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul privind demiterea a șase judecători: Rodica Berdilo, Victoria Hadîrcă, Irina Păduraru, Victoria Sanduța, Svetlana Tizu de la Judecătoria Chişinău şi Eugeniu Popovici de la Judecătoria Orhei.

Asociația și-a exprimat „profunda îngrijorare”, afirmând că „situația trezește dubii serioase ce țin de respectarea principiilor fundamentale ale justiției, independenței şi integrităţii sistemului judiciar”.

„Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că astfel de acțiuni afectează nu doar integritatea individuală a magistraţilor, dar şi încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar.

Reiterăm angajamentul ferm pentru protejarea statutului constituțional și a dreptului fiecărui judecător, pledăm pentru imparţialitate în evaluarea activității judecătorilor și exprimăm încrederea că toate măsurile implementate în Republica Moldova vor corespunde standardelor internaționale în domeniul justiției”, se arată în comunicat.

Asociația Judecătorilor a venit cu mai multe critici și în urma ședinței extraordinare a Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), când au fost respinse cererile judecătorilor Irina Păduraru, Victoria Hadîrcă, Rodica Berdilo și Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, propunându-se președintei eliberarea acestora din funcție în temeiul art. 25 alin. (1) lit. k) din Legea cu privire la statutul judecătorului.

Atunci, potrivit Asociației, au lipsit argumentele suplimentare privind refuzul de înaintare a propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În acest sens, Inspecția Judiciară a CSM a constatat că alegațiile din refuzul scris al Președintelui Republicii Moldova nu au fost confirmate.

Președinta Maia Sandu a semnat joi, 12 septembrie, decretul de demitere a șase magistrați miercuri, 11 septembrie. Conform decretului publicat în Monitorul oficial al R. Moldova, judecătorii Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu părăsesc sistemul judecătoresc.