ASP, detalii despre „beneficiarii efectivi”: „Declararea beneficiarilor este obligatorie doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni”

Ala Găină

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că, urmare a consultărilor între autoritățile de profil, că toate persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și organizațiile necomerciale din Republica Moldova despre prelungirea termenului de  actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv până la 31 decembrie 2025. Parlamentul va asigura modificarea cadrului legal aferent până la finalul acestui an.

Ce este beneficiarul efectiv?

Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Modificări importante pentru declarare:

  1. Declararea beneficiarilor este obligatorie doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni.
  2. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație.
  3. Cererile pot fi expediate electronic la [email protected], fără a mai fi nevoie să vă prezentați la sediile ASP.

Simplificări și măsuri suplimentare:

  • O singură declarație inițială: Actualizările vor fi necesare doar la schimbarea beneficiarilor, a fondatorilor sau în cazul reorganizării sau radierii unităților din Registru.
  • Prelungirea termenelor: Parlamentul va extinde termenul cu un an atât pentru depunerea declarațiilor până la 31 decembrie 2025 și intrarea în vigoare a aplicarea amenzilor până la 1 ianuarie 2026, oferind mai mult timp pentru conformare.
  • Simplificarea procedurilor: Se lucrează la îmbunătățirea procesului de programare la ASP, reducând cozile și timpul de așteptare.
  • Din aprilie va fi dată în exploatare platforma care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unităților de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi fără a fi nevoie să se transmită informația prin email.

Pentru cei care doresc să depună declarația cu privire la beneficiarii efectiv, cum procedați?

  • Pasul 1: Descărcați formularul necesar de pe portalul serviciilor electronice.
  • Pasul 2: Completați și semnați electronic documentele. Trimiteți-le la [email protected].
  • Pasul 3: Dacă nu aveți semnătură electronică, documentele pot fi semnate olograf și expediate prin poștă la adresa: Str. Al. Pușkin 47, Chișinău.

Alte detalii importante:

  • Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei.
  • Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate).
  • Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare.
  • La ziua de azi, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat.

Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică, contactați Serviciul Suport Clienți ASP la 14909.