Astăzi se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Cristina Gherasimov: „Un moment istoric”

Ala Găină

Astăzi urmează să fie dat startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE – Moldova. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a explicat printr-un video informativ ce presupune această conferință și cât de importantă este pentru parcursul european al țării noastre.

„Conferința Interguvernamentală este o reuniune la care se iau decizii în procesul de negociere între statele membre ale UE și țara candidată. La prima conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere, propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferință Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare – un moment istoric pentru țara noastră. Suntem hotărâți să muncim și să aducem Moldova în Uniunea Europeană, doar muncind vom reuși”, a explicat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Șeful Biroului pentru Integrare Europeană, Ghenadie Marian a explicat că la prima conferință urmează să fie adoptat cadrul de negociere.

„Acesta stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu țara noastră, procedurile de luare a deciziilor în Consiliul UE, modalitățile de evaluare a implementării reformelor, dar și ce se întâmplă când țara nu progresează sau face regrese, iar „Poziția Generală de Negociere” este un document în care R. Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile și liniile directoare stabilite în cadrul de negociere”, a precizat Ghenadie Marian.

Potrivit secretarei de stat a Guvernului, Rodica Crudu, imediat după conferință ne va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening, și anume screening-ul bilateral care reprezintă „piatra de căpătâi” pentru negocierile propriu-zise.

„La sfârșitul acestui exercițiu vom avea o imagine clară, cât de pregătiți suntem să implementăm legislația europeană la noi acasă. Acum muncim intens pentru pregătirea prezentărilor de țară, pentru a discuta cu partenerii europeni în ce măsură am reușit să preluăm deja legislația comunitară și care sunt planurile de mai departe în procesul de aderare. Scopul nostru este ca la finalul acestui drum R. Moldova să fie pregătită să-și asume toate responsabilitățile, dar și să beneficieze de toate drepturile unui stat membru al UE”, a subliniat Rodica Crudu.

Menționăm că Delegația Republicii Moldova va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean, iar întrunirea va fi prezidată de Ministra Afacerilor Externe a Belgiei, țara care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.

Conferința interguvernamentală de la Luxemburg, va începe marți seara, la aproximativ ora 19:00 și se va încheia la ora 21:00 cu o conferință comună de presă susținută de premierul Dorin Recean și reprezentanții Președinției în exercițiu a Consiliului European și a Comisiei Europene.