dd

Astăzi va fi constituit Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului de demitere a PRIMARULUI capitalei

Olesea Coragău

Potrivit activistului civic Victor Chironda, membri ai Grupului de inițiativă pot fi doar persoanele care au atins vârsta de 18 ani și au domiciliul în municipiul Chișinău. El a mai specificat că fiecare participant trebuie să aibă cu el buletinul de identitate.

„Este dreptul cetățenilor de a cere un referendum, de a semna pentru demiterea primarului, de asemenea, este dreptul chișinăuienilor de a veni la un referendum şi de a aprecia pozitiv sau negativ activitatea din ultimul an a primarului”, a declarant Victor Chironda.

Iar președintele fracțiunii socialiștilor din cadrul Consilului municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban, l-a îndemnat și pe edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, să participe la Adunarea de constituire a Grupului de inițiativă.

„Îl invităm să vină la această adunare. Știm că vor veni sute de oameni. Sperăm ca deputații Partidului Liberal să nu blocheze această inițiativă la nivel de Parlament, la nivelui Comisiei Electorale Centrale sau a instanțelor de judecată. Astfel vom vedea cum vor decide chișinăuienii”, a spus Ion Ceban.

 Drept replică, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a specificat că nu are de gând să participe la acțiunile de manipulare organizate de consilierii din CMC.

 „Neisprăvindu-se cu sarcinile pe care le au, consilierii sociliști au inventat această poveste cu referendumul. Este dreptul lor, iar eu le urez succes. Dumnealor se pregătesc pentru următoarele alegeri, iar activiștii civici care li s-au alăturat au candidat pe listele partidelor care au venit cu această inițiativă, puteți verifica listele”, a declarant edilul capitalei, Dorin Chirtoacă.

Amintim că mai bine de o lună, fracțiunea PSRM din CMC a demarat procesul de discuții publice cu privire la organizarea și desfășurarea referendumului de demitere a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Inițial, fracțiunea Partidului Popular European din CMC a propus ca plebiscitul să aibă loc pe data de 30 octombrie 2016, odată cu alegerile prezidențiale.