Au obținut ce au vrut! Candidatul PAS a câștigat fotoliul de primar în comuna Bubuieci

Adrian Sirbu

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexei Percemlî, a câștigat duminică alegerile repetate pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Percemlî și-a adjudecat funcția după ce primarul ales al comunei Bubuieci, Leonid Umaneț, membru al echipei primarului general Ion Ceban, a rămas fără mandatul obținut la alegerile generale din toamna anului 2023, deoarece ar fi prezentat informații false despre studiile sale.

Cele mai multe voturi le-a obținut reprezentantul PAS, Alexei Percemlî, pentru care au votat 891 de alegători. Pe locul doi, reprezentantul Partidului Liberal, Igor Moraru, pentru care au votat 562 de participanți la vot.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la votare.

Candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot.

Mișcarea Alternativă Națională (MAN) consideră că alegerile repetate de la Bubuieci sunt ilegale.

„CEC, la comandă, a anulat rezultatele alegerilor din noiembrie 2023, a anulat mii de voturi doar pentru ca să ofere acest mandat candidatului PAS. Primarului ales din partea MAN, Leonid Umaneț, i s-a furat mandatul, chiar dacă a prezentat toate documentele solicitate de autorități, inclusiv diploma de studii. Este grav că este organizată votarea repetată, în timp ce în instanța de judecată încă se examinează contestațiile față de deciziile ilegale ale CEC, inclusiv o excepție de neconstituționalitate la Curtea Constituțională”, a menționat liderul MAN, Ion Ceban.