Averea lui Petru Burduja, în vizorul ANI: a împrumutat bani televiziunilor controlate de Furculița

Adrian Sirbu

Averea deputatului socialist Petru Burduja a ajuns în vizorul Autorități Naționale de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate au constat că parlamentarul socialist a împrumutat compania „Exclusiv Media” S.R.L, fondată de colegul său de partid Corneliu Furculița, cu milioane de lei, în 2017 și 2018, scrie Newsmaker. 

ANI anunță că socialistul Petru Burduja a omis se indice în declarația de avere și interese personale pentru 2017 două contracte de împrumut. Aceste omisiuni, însă, spun inspectorii de integritate, nu sunt de natură să genereze o diferență substanțială între averea declarată de parlamentar, veniturile obținute și cheltuielile suportate.

Mai exact, ANI a stabilit că deputatul socialist a împrumutat compania „Exclusiv Media” S.R.L, care deține inclusiv postul NTV, un promotor al socialiștilor, cu 2 milioane 328 mii lei în 2017. În anul următor, 2018, Burduja a acordat un nou împrumut companiei media fondate de deputatul socialist Corneliu Furculița, în mărime de 4 milioane 355 de mii de lei.

În martie 2023, Burduja le-a explicat inspectorilor de integritate că banii împrumutați companiei „Exclusiv Media” nu sunt ai lui proprii. Deputatul explică că a împrumutat acești bani, la rândul său, de la alte persoane – situația despre care ar fi anunțat organele competente.

„În operațiunile financiare descrise, am acționat în calitate de intermediar, respectiv nu am fost proprietar/beneficiar efectiv al acestor mijloace financiare. Mai mult, acestea operațiuni nu mi-au sporit activele şi nu mi-au majorat averea mea personală şi/sau a membrilor familiei mele”, a explicat parlamentarul.

„Luând act de materialele acumulate în cadrul controlului, explicațiile subiectului, a documentelor și informațiilor care se referă la venituri, precum și reieșind din informațiile și documentele care se referă la cheltuieli pentru aceiași perioadă, care a fost divizată pe fiecare an fiscal în parte, nu s-a stabilit careva modificări a evoluției patrimoniului comparativ cu veniturile obținute în aceeași perioadă de către dl Burduja Petru și membrii de familie, de natură să formeze o diferență substanțială în sensul art. 2 al Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale”, se arată în decizia ANI.

ANI a constatat în decizia sa încălcarea regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale de către deputatul Petru Burduja, manifestată prin neincluderea de date în declarațiile de avere și interese personale, în circumstanțele descrise în prezentul act.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.