Bașcana Găgăuziei: „Locuitorii din Găgăuzia vor plăti 10 lei pentru gaz”

Adrian Sirbu

Locuitorii din UTA Găgăuzia urmează să achite un tarif preferențial de 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Despre aceasta a anunțat bașcanul Evghenia Guțul, transmite IPN. 

„Acum gazul pentru locuitorii din Găgăuzia va fi de câteva ori mai ieftin: 10 lei pe metrul cub de combustibil. O companie turcă a semnat un contract cu un mare comerciant european pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de alimentare cu gaze. Compania turcă, la rândul ei, a semnat un contract cu un operator licențiat din Moldova pentru a livra acest gaz la un preț special”, susține bașcanul.

Aceasta a mai spus că sunt continuate negocierile pentru „a ajuta” raioanele Taraclia și Orhei, iar în decurs de două săptămâni ar putea fi obținută o înțelegere în acest sens.

În prezent, consumatorii casnici achită 18,6 lei cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale. Aceasta după ce ANRE a aprobat în luna iunie o scădere de circa 38%. Or, din 1 octombrie 2022 și până atunci, consumatorii au achitat pentru un metru cub de gaze naturale aproape 30 de lei.