Bașcana, Evghenia Guțul acuză conducerea țării că îi pune bețe în roate: “Lor nu le convine ca gazul să coste 10 lei”

Adrian Sirbu

”Autoritățile centrale creează obstacole în calea reducerii prețului gazelor naturale la 10 lei per metru cub”. Declarația a fost făcută, într-o conferință de presă, de bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, președintele legislativului din Găgăuzia, Dmitrii Constantinov, actualul primar al orașului Orhei, Pavel Verejanu și primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov.

Vorbind despre aprovizionarea cu gaze, bașcana Găgăuziei, Evgenia Guțul, a declarat că de mulți ani, autoritățile au menționat că este nevoie de liberalizarea acestei piețe. În cadrul acestei reforme, orice companie cu licență ar putea importa și vinde gaze naturale pe piața internă.

Conducerea autonomiei a reușit să găsească astfel de furnizori, contractul a fost semnat și publicat. A fost achitată și prima tranșă în valoare de 3,5 milioane de euro, spune ea.

În loc să ajute această inițiativă să aibă loc și noul furnizor să intre pe piața moldovenească, autoritățile moldovenești caută toate modalitățile posibile de a menține monopolul companiei Moldovagaz. 

Doamnă Sandu, ați promis la alegeri că dacă veți câștiga, locuitorii Moldovei vor avea gaz ieftin. De când vă aflați la putere, gazul nu numai că nu s-a ieftinit, dar, dimpotrivă, prețul s-a triplat. Locuitorii din Găgăuzia și din alte regiuni ale țării nu ar trebui să sufere din cauza incompetenței și incapacității dumneavoastră de a negocia. Nu ne împiedicați să lucrăm și să rezolvăm problemele țării și ale oamenilor”, a spus bașcanul.

Președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, consideră că prețul de 10 lei per metru cub este neprofitabil pentru autoritățile moldovenești. În acest caz, gazele naturale achiziționate prin companiile intermediari ar rămâne în depozit.

Ne spun că ei cumpără gaze europene, adică grecești. Dar Grecia nu are propriul gaz. Se adeverește că gazul este cumpărat din India, care, de asemenea, nu are propriul gaz. În cele din urmă, gazul este achiziționat din Rusia. Se dovedește că doi intermediari trebuie să câștige bani pe gaz – prin urmare, tariful nu poate fi mai ieftin de 18 lei”, a spus Dmitri Constantinov.

Consilierul bașcanului Găgăuziei și actualul primar al Orheiului, Pavel Verejanu, a declarat că autoritățile moldovenești, reprezentate de președintele Maia Sandu și PAS, preferă să împartă țara în naționalități, limbă și chiar biserică.

Gazul ieftin înseamnă că prețurile vor fi mai mici și că orașul Orhei și alte orașe vor fi pregătite pentru iarnă”, a spus Verejanu.

Potrivit acestuia, schimbarea companiei de furnizare a gazelor naturale nu este o inovație, ci corespunde celui de-al treilea pachet energetic, care a fost aprobat de autoritățile țării.

La rândul său, primarul din Taraclia, Veaceslav Lupov, a spus că, dacă autoritățile țării nu știu să rezolve problemele din sectorul energetic, ar trebui să plece.

Ei știu să domine, dar nu știu să rezolve problemele. Plecați și apoi vă vom învăța cum să rezolvați problemele cu gazul”, a spus Lupov.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că piața de gazelor naturale funcționează, conform unor reguli clar stabilite. Una dintre ele că nu poți livra gaz într-o anumită regiune și discriminezi consumatorii. Însă, cei care anunță gaze la un tarif de 10 lei nu fac decât să inducă populația în eroare și speculează cu o licență la gaze.