colaj foto:libertv.md

BIOGRAFIE// Noul lider al PSRM: Fiica unor deportați de către regimul comunist din Basarabia

Vasile Cojocari

Zinaida Greceanîi s-a născut la data de 7 februarie 1956, în satul Metalist din regiunea Tomsk (Federația Rusă). Părinții ei proveneau din satul Cotiujeni (raionul Briceni) și fuseseră deportați de către regimul comunist din Republica Moldova în lagărul din regiunea Tomsk (Siberia)

Fără a da mare importanță faptului că regimul comunist, într-un mod brutal, i-a expatriat părinții, aceasta a fost membră a Uniunii Tineretului Comunist și al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Revenită în Moldova, Zinaida Greceanîi a absolvit Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău și Universitatea de Stat din Chișinău, unde s-a specializat în domeniul economic și financiar. Pe parcursul studiilor nu s-a manifestat cu deosebite rezultate, absolvind universitatea în general cu nota trei după sistemul sovietic de cinci baluri.

În timp ce Vladimir Voronin deținea toată forța politică din Republica Moldova, Greceanîi s-a bucurat de funcții foarte înalte. Astfel, la data de 10 octombrie 2005, din funcția de ministru al Finanțelor a fost numită în funcția de Prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova.

Aceasta a avut și câteva tentative de a deveni Primar al Capitalei. A candidat pentru funcția de Primar General al municipiului Chișinău la alegerile municipale anticipate din 10 iulie și 24 iulie 2005, dar ambele alegeri nu au fost validate din cauza prezenței scăzute la vot (în jurul a 19%)
La alegerile locale din Chișinău din 14 iunie 2015, Zinaida Greceanîi a pierdut umilitor în fața actualului Primar, Dorin Chirtoacă.

În timpul protestelor de la Chișinău de la 7 aprilie 2009, în îndrăgitul stil totalitar comunist, ea s-a remarcat cu următoarea declarație: „Organizatorii celei mai mari crime din Republica Moldova planifică pentru mâine și duminică să folosească din nou copiii pentru a devasta și alte clădiri ale statului. Dacă acest lucru va fi admis de noi toți, jertfele umane vor fi greu de evitat. Poliția va folosi toate mijloacele pentru apărarea constituționalității Republicii Moldova, INCLUSIV ARMELE”.

Cu toate astea, încă în 2003, fiica ei, Oxana Greceanîi a fost una dintre elevele din toată ţara, care protestaseră atunci contra iniţiativei guvernării Voronin de a schimba denumirea disciplinelor şcolare Limba Română şi Istoria Românilor în „limba moldovenească” şi „Istoria Moldovei”.

aa
De-a lungul carierei sale politice, Greceanîi a emigrat de la un partid la altul în functie de cine avea influențe mai mari și șanse de guvernare. Partidele de extremă stânga sunt cele mai simpatizate de ea, la fel ca și principiile absurde pe care le promoveazaă acestea.