Cazul judecătorului Alexei Paniș: CSM va propune eliberarea acestuia din funcție. Asociația Judecătorilor critică decizia

Adrian Sirbu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea judecătorului Alexei Paniș privind înaintarea propunerii repetate către președinta Republicii Moldova pentru numirea sa în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Decizia a fost luată cu 6 voturi pentru și 4 împotrivă. În urma acestei hotărâri, CSM va propune eliberarea din funcție a judecătorului Alexei Paniș.

Membrii Ioana Chironeț, Maria Frunze și Alexandru Postica vor prezenta opinii separate.

În cadrul ședinței de astăzi, președintele CSM, Sergiu Caraman, l-a întrebat pe Paniș dacă este etic ca un judecător să se prezinte în fața unei comisii purtând un hanorac cu inscripții interpretabile. Caraman s-a referit la mesajul „CSM EXPIRAT=CSM CAPTURAT” afișat pe hanoracul lui Paniș în timpul audierilor organizate de Comisia Pre-Vetting.

„Interpretarea e foarte simplă. Este poziția mea vizavi de situația care a fost în precedentul CSM, a cărui mandat era expirat, este termenul prevăzut de Constituție. Aceasta a fost poziția mea și m-am folosit de libertatea mea de exprimare cu acele rețineri cuvenite din funcția deținută”, a răspuns judecătorul.

În context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova critică dur decizia CSM. Potrivit asociației, se creează percepția că soluția adoptată de către Consiliul Superior al Magistraturii este influențată, îndeosebi, de expunerile critice ale judecătorului Paniș Alexei în raport cu componența precedentă a Consiliului Superior al Magistraturii, cât și de nepromovarea evaluării în cadrul procedurii de Pre-vetting.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că astfel de precedente, prin care candidații sunt respinși fără motive temeinice și bine fundamentate, creează un risc semnificativ pentru sistemul judiciar din Republica Moldova. Ele subminează încrederea publicului în independența și corectitudinea procesului de numire a judecătorilor, punând în pericol respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept. Lipsa unor decizii motivate și transparente din partea Consiliului Superior al Magistraturii poate genera incertitudine juridică și o tendință periculoasă de arbitrar în gestionarea carierelor judecătorilor”, se arată în comunicatul Asociației Judecătorilor.

În februarie 2024, Procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală în urma unei plângeri a judecătorului Alexei Paniș pe factorii de decizie ai Centrului Național Anticorupție (CNA), care ar fi falsificat acte în privința sa cu scopul de a influența soluția Președintelui Republicii Moldova cu privire la candidatura magistratului pentru a fi numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.