CEC a REFUZAT să înregistreze blocul „Victorie” pentru participarea la alegerile prezidențiale și la referendum. Care este motivul
Blocul „Victorie” nu a fost înregistrat pentru a participa la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. O hotărâre în acest sens a fost adoptată miercuri, 7 august, de Comisia Electorală Centrală. Motivul ar fi faptul că denumirea blocului propus nu respectă rigorile legii, fiind identică denumirii Partidului „Victorie-POBEDA”.
„Denumirea blocului electoral nu poate fi identifică cu denumirea altor partide. (…) Pe ANI lipsesc declarațiile persoanelor care fac parte din partidele vizate, cu excepția persoanelor din partidele „Victoria” și „Renaștere”. (…) Transferul de imagine al unui partid politic declarat neconstituțional nu poate fi acceptat de autoritățile de resort”, a declarat Pavel Postica, vicepreședintele CEC.
Reprezentantul Blocului „Victorie-POBEDA”, Adrian Cojocaru, care a fost prezent la ședința CEC, a solicitat înregistrarea blocului menționând că aceștia au îndeplinit toate condițiile de rigoare.
„Considerăm că Blocul „Victorie” a îndeplinit toate prevederile legale și anexând toate actele necesare, de aceea solicităm adoptarea unei decizii de înregistrare a blocului”, a spus Cojocaru.
Într-un final, CEC a decis să refuze înregistrarea blocului și să sesizeze ANI în vederea verificării celor constate. 6 membri CEC au votat pentru, o persoană a votat împotrivă. Doi membri CEC nu au participat la vot.
Menționăm, la precedenta ședință din data de 3 august, CEC a decis să conexeze cele două cereri într-o singură procedură administrativă. Tot pe 3 august, Comisia anunța că materialele prezentate de blocul Victorie „conțin anumite erori tehnice, iar solicitanții trebuie să răspundă unor întrebări de clarificare formulate în cadrul ședinței și să prezinte documente suplimentare până la 6 august 2024”. CEC menționa că blocul „Victorie”, fiind invitat la ședința din 3 august, nu s-a prezentat.