CEC cere dizolvarea Partidului „ȘANSĂ” și a Partidului Conservator. Alte două formațiuni riscă limitarea activității

Adrian Sirbu

Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Ministerul Justiției pentru inițierea procedurii de dizolvare a Partidului Politic „ȘANSĂ” și a Partidului Conservator, în urma constatării încălcării repetate a legislației privind finanțarea activității partidelor politice.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței CEC din 19 iulie, după analiza rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor pentru primul semestru al anului 2025. Potrivit datelor prezentate, doar 58 din cele 66 de formațiuni politice au transmis în termen documentele prin intermediul Sistemului informațional „Control Financiar”.

Printre formațiunile care nu au prezentat raportul sau au făcut-o cu încălcări grave se numără:

  • Partidul Socialist din Moldova (a transmis raportul pe hârtie, semnat de o persoană neautorizată);
  • Partidul Politic „ȘANSĂ” (a expediat raportul pe hârtie, cu întârziere și semnat doar de președinte, contrar cerințelor legale);
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei;
  • Partidul Conservator;
  • alte formațiuni deja dizolvate: Partidul Regiunilor din Moldova și Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”.

În baza acestor constatări, CEC a decis:

  • să sesizeze Ministerul Justiției privind inițierea procedurii de dizolvare pentru Partidul Conservator și Partidul Politic „ȘANSĂ”;
  • să solicite limitarea activității pentru Partidul Socialist din Moldova și Partidul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei.

Totodată, Partidul Politic PACE a depus raportul financiar cu depășirea termenului-limită, fiind menționat în lista formațiunilor aflate în vizorul autorităților electorale.

Ministerul Justiției urmează să examineze solicitările CEC și să decidă asupra pașilor următori în cadrul litigiilor aflate deja pe rol în instanțele de judecată.