De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 10 ore

CEC: Modificarea listei de candidați sau retragerea din cursa electorală la alegerile locale generale pot fi făcute până la 26 octombrie

Adrian Sirbu

Comisia Electorală Centrală informează că modificări în listele de candidați pot fi făcute cel târziu pe 26 octombrie 2023. Partidele politice și blocul electoral pot solicita schimbarea locului de ordine sau excluderea (retragerea) candidatului din lista înregistrată sau să retragă întreaga listă de candidați la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Decizia privind modificarea listei de candidați se adoptă de către partidul politic sau blocul electoral. În acest sens, partidul politic sau blocul electoral prezintă consiliului electoral, care l-a înregistrat în calitate de concurent electoral, hotărârea/decizia privind modificarea listei de candidați confirmată prin procesul-verbal sau, după caz, prin extras din procesul verbal al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau al blocului electoral.

Consiliul electoral de circumscripție, în cel mult 3 zile de la data depunerii cererii, adoptă hotărârea privind modificarea listei de candidați a concurentului electoral solicitant sau, după caz, eliberează legitimațiile.

Atragem atenția că, urmare a oricărei modificări în lista de candidați, se va ține cont de respectarea cotei de gen de 40% pentru ambele sexe, iar poziționarea în liste a candidaților se va face conform formulei: minim 4 candidați la fiecare 10 locuri.

Totodată, în același termen, concurentul electoral poate să-și retragă candidatura sau candidatul înaintat printr-o cerere scrisă, adresată consiliului electoral care l-a înregistrat. În cazul candidaților desemnați de partidele politice și blocurile electorale, cererile de retragere din cursă se înaintează consiliului electoral în același termen.

Candidatul independent are dreptul să își retragă candidatura, la fel, în același termen. În acest caz, cererea privind retragerea candidatului independent se prezintă personal de către acesta la consiliul electoral respectiv.

După expirarea termenului, înregistrarea concurentului poate fi anulată prin hotărârea consiliului electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, în caz de deces al acestuia sau de survenire a altor circumstanțe prevăzute de lege.