CEC: Până la ora 15:00, în 820 de localități, alegerile pot fi considerate valabile

Ala Găină

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în cel puțin 820 de localități, prealabil, alegerile pot fi declarate valabile întrucât a fost înregistrată o rată de participare de peste 25 la sută dintre alegători. Cea mai mare rată de participare, de 67%, se atestă în localitatea Pocrovca, raionul Dondușeni.

„În conformitate cu prevederile Codului Electoral, sunt declarate valabile dacă este înregistrată o prezență de peste 25% dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Astfel, din numărul total de 898 de localități, în 820 avem deja înregistrată o rată de participare de peste 25%, ceea ce ne permite să anunțăm un rezultat preventiv că alegerile pot fi declarate valabile”, a declarat Angelica Caraman, președinta CEC.

Președinta CEC a mai anunțat că, potrivit datelor primite de la IGP, au fost înregistrate 130 de cazuri de încălcări și incidente.

„42 de cazuri țin de agitația electorală, 29 de cazuri se referă la transportarea organizată a alegătorilor, patru cazuri de afișaj electoral în locuri neautorizate, șapte cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, iar alte 12 cazuri se referă la fotografierea buletinului de vot”, a declarat Angelica Caraman, președinta CEC.

Totodată, Angelica Caraman a mai menționat că în localitatea Chirsova din autonomia găgăuză, pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot a fost pornită urmărire penală. Se întâmplă după ce fostul primar, candidat exclus al Partidului Șansa, a fost prins cum face agitație electorală și nu i-a permis unei femei să intre în secția de votare.