CEC: Până la ora 18.00 au votat 34% dintre alegători

Ala Găină

Comisia Electorală Centrală anunță că, până la ora 18.00, per ansamblu pe țară, este înregistrată o participare la urne de 34 la sută dintre alegători. Procesul electoral se desfășoară calm, în conformitate cu procedurile electorale specifice scrutinului, fără incidente majore.

Localitatea cu cea mai înaltă prezență la vot este Corjova din raionul Dubăsari, unde, până  această oră, au votat peste 63 la sută. Localitatea cu cea mai joasă prezență la vot este Todirești din raionul Ungheni, unde s-au prezentat la urne doar 17% dintre alegători.

În municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot, până la această oră, peste 31 % dintre alegători. Cei mai activi sunt votanții din or. Vadul lui Vodă, unde au votat peste 43 la sută. Cei mai pasivi, sunt votanții din suburbiile Codru și Bubuieci, unde au votat puțin peste 26 % dintre alegători. În mun. Bălți avem înregistrată o participare la votare de circa 23 % , iar în mun. Comrat din UTA Găgăuzia – circa 40 %.

În localitățile unde astăzi are loc votarea repetată, și de această dată se înregistrează o participare redusă a electoratului:

–          În sat. Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia – 0,33 %

–          În sat. Cotovscoe, UTA Găgăuzia – 2,12 %

–          În com. Salcia, rn. Taraclia – 5,26%

–          Sat. Aluatu, rn. Taraclia –peste 10%

–          Com. Nicolaevca, rn. Florești – sub 14 %

Din informațiile operative prezentate până la această oră de către Inspectoratul General al Poliției, au fost înregistrate 94 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:

–          18 cazuri țin de agitația electorală interzisă,

–          28 cazuri de transportare organizată a alegătorilor ( au fost întocmite 3 procese-verbale)

–          5 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor,

–          21 cazuri de fotografiere a buletinului de vot  (pe 2 cazuri – procese-verbale)

–          alte 22 incidente privind încălcări ale procesului electoral.

În toate cazurile de către agenții constatatori se desfășoară activități de colectare și administrare a probelor pentru constatarea faptelor sesizate.

Odată cu închiderea secțiilor de votare la ora 21.00, funcționarii electorali vor purcede la numărarea buletinelor de vot și la totalizarea rezultatelor.