aa

Cetățenii Republicii Moldova: Vrem ca viitorul președinte să aibă mai multe aribuții

Olesea Coragău

Oamenii au mari aşteptări de la viitorul şef al statului. Ei îşi doresc ca ţara să iasă din sărăcie, iar preşedintele să fie corect şi responsabil.

„Să ştie de ce are nevoie poporul, să elimine din ţară persoanele care domină şi să ne luptăm împreună pentru un viitor mai bun. Să se ţină de cuvânt. Tot timpul să iasă în faţa poporului ca să arate ce a făcut, să întrebe oamenii poate trebuie de schimbat ceva. De ce se spune preşedinte, asta înseamnă că-i un părinte al ţării”, au declarat pentru Mesager cei intervievaţi.

Oamenii se bucură de posibilitatea de a-şi alege singuri preşedintele, dar în acelaşi timp ei vor ca şeful statului să aibă mai multe atribuții.

Începând cu anul 2000, preşedintele Republicii Moldova era ales de către Parlament. În urma numeroaselor blocaje politice, Curtea Constituţională a decis revenirea la alegerea preşedintelui direct de popor. Mandatul actualului președinte al țării, Nicolae Timofti, a expirat pe 23 martie, iar noul scrutin prezidenţial a fost fixat pe 30 octombrie. Actualul şef al statului îşi va continua mandatul până la ziua investirii noului preşedinte.