Cetățenii români din R. Moldova sunt îndemnați să se înregistreze online pentru a putea vota la alegerile parlamentare și prezidenţiale din România

Adrian Sirbu

Cetățenii români din diaspora, inclusiv cei din R. Moldova, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din acest an din România, prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliu sau reședință, se pot înregistra, începând de luni, online pe portalul www.votstrainatate.ro.

„Portalul cuprinde două secțiuni: Alegerea Președintelui României și Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. În cadrul fiecărei secțiuni există două categorii: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență”, a precizat un comunicat de presă al AEP.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Alegătorul care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

Sursa citată subliniază că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități. După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conține un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării.