Charles Michel, optimist în privința rezultatului reuniunii Consiliului European

Ala Găină

Președintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că extinderea Uniunii Europene reprezintă un proces complex, un drum cu mai multe etape, dar este important să se facă încă un pas în direcția extinderii. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oficialul a spus că nu vrea să ia în calcul un eventual eșec al reuniunii Consiliului, la care urmează să se decidă cu privire la începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina, transmite IPN.

Întrebat dacă este posibil ca la summitul din 14-15 decembrie să nu se ia o decizie privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, și ce alt plan va fi pus în acțiune dacă se întâmplă așa, Charles Michel a spus că nu vrea să ia în calcul un eventual eșec al reuniunii și vrea să facă totul pentru ca summitul să fie încununat de succes. „Lucrez numai cu planul A, nu cu alte planuri”, a insistat Charles Michel.

Europa Liberă scrie că Principalul obstacol în calea unei decizii pozitive pentru negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, ca și pentru continuarea ajutorului financiar UE pentru Kiev, este opoziția premierului Ungariei, Viktor Orbán. Orbán, care a fost vizitat de însuși Charles Michel la Budapesta săptămâna trecută, a cerut  președintelui Consiliului European să scoată cu totul de pe agenda summitului chestiunea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, căci nu există consens, și este pusă în pericol „unitatea” organizației.

În interviul cu Europa Liberă, Charles Michel a insistat însă că există o „știre bună” înaintea summitului, anume că sunt 26 de lideri din 27 care sunt pentru începerea negocierilor de aderare. În privința Ungariei, oficialul a spus că liderii europeni muncesc „zi și noapte” să o convingă. „Sper că vom avea succes”, a spus Charles Michel.

Pe de altă parte, el a vorbit despre extinderea UE ca despre un „proces complex”, „un drum cu mai multe etape”, adăugând că este important ca deja să se facă „încă un pas în direcția extinderii”.

Unii comentatori de presă au opinat în ultimele zile, pe fondul opoziției Budapestei față de negocierile de aderare cu Ucraina, că de la summit trebuie așteptat un gest simbolic puternic de sprijin pentru Kiev, ca și pentru Chișinău, urmând ca demararea propriu-zisă a negocierilor să fie, totuși, amânată.

Charles Michel a refuzat să speculeze în interviul cu Europa Liberă pe asemenea subiecte, după cum a numit „teoretică” și întrebarea dacă Bruxellesul ar putea lăsa Ucraina într-o cameră de așteptare deocamdată, avansând cu Moldova și alte țări, între timp.

Oficialul s-a arătat în special optimist că la summit se va putea debloca asistența financiară de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, văzând în ea inclusiv un semnal bun pentru țări ca Statele Unite, unde sprijinul pentru Kiev trece printr-un moment de criză.

„Trebuie să demonstrăm din partea noastră, a Uniunii Europene, că înțelegem miza (acestui ajutor)… Luând decizii curajoase, îi vom încuraja și pe alții să ne urmeze”, a spus oficialul UE.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.