Chișinăul, acuzat de separatiștii transnistreni că vrea să folosească soldați ucraineni pentru a planifica „atacuri teroriste”

Adrian Sirbu

Așa-zisul Minister al Securității de Stat de la Tiraspol a acuzat Chișinăul că pregătește peste 60 de persoane, printre care și militari ucraineni, pentru a „organiza acțiuni teroriste pe teritoriul regiunii transnistrene”.

Potrivit unui comunicat remis de la Tiraspol, militarii ar fi antrenați de forțele speciale ale organelor de drept din Republica Moldova, sub conducerea „specialiștilor străini”.

Sunt antrenaţi să comită atacuri teroriste pe teritoriul Transnistriei, care vizează distrugerea unor importante obiective de susținere a vieții, efectuarea diversiunilor în cadrul obiectivelor militare și capturarea oficialilor de rang înalt ai republicii și a conducătorilor agențiilor de securitate”, se notează în comunicatul ministerului din stânga Nistrului.

Ministerul Apărării de la Chișinău a reacționat imediat, catalogând drept falsuri acuzațiile Tiraspolului.

Activitățile de instruire sunt desfășurate de specialiștii din cadrul Batalionului de Geniu Codru. Menționăm că instruirea vine în contextul cooperării cu statul vecin Ucraina pe domeniu umanitar, în scopul protejării populației civile de obiectele explozive, acordării suportului la instruirea efectivului ucrainean privind deminarea umanitară”, au menționat reprezentanții Ministerului Apărării.

Transnistria, care primeşte un ajutor financiar considerabil din partea Moscovei şi nu are parte de recunoaştere internaţională, a denunţat impunerea de către guvernul Republicii Moldova a taxelor de import-export, despre care spune că îi vor paraliza afacerile.