Chișinăul critică dur Tiraspolul pentru inițiativa de a introduce taxe pentru vehiculele care depășesc 18 tone

Ala Găină

Biroul politici de reintegrare a sesizat reprezentantul politic în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană de la Tiraspol și a solicitat să renunțe la inițiativă ilegală care creează bariere artificiale în calea liberei circulații. Reacția vine după ce Tiraspolul și-a anunțat intenția de a introduce începând cu data de 1 ianuarie 2024 taxe în privința mijloacelor de transport ce depășesc masa totală de 18 tone și care nu sunt luate la evidență în regiune. 

Biroul califică această acțiune drept una abuzivă, o continuare a șirului de provocări premeditat instituite de către Tiraspol care solicită plăți ilicite conducătorilor de autovehicule înmatriculate în Republica Moldova ce traversează localitățile din regiune (pretinse taxe de vinietă, obligarea la dubla asigurare obligatorie de răspundere civilă auto etc.).

Despre respectiva situație au fost informate autoritățile naționale competente pentru a dispune acțiunile legale care se impun, se mai arată în comentariul Biroului politici de reintegrare.