Chișinăul expulzează un diplomat rus și îl declară persona non grata

Ala Găină

Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persoană non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a decis declararea drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul MAEIE.

Potrivit instituției, acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

În cadrul convocării, MAEIE a reiterat faptul că atacurile cu rachete asupra țării vecine escaladează în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului. A fost subliniat că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene generează inclusiv amenințări tot mai mari pentru securitatea energetică a țării”, se menționează în comunicat.

La scurt timp,  Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a reacționat la anunțul MAEIE, afirmând că „va răspunde expulzării unui diplomat rus din Republica Moldova”, transmite TASS.

O rachetă lansată de armata rusă și doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut pe teritoriul localității Naslavcea din Republica Moldova.