Comisia Europeană recomandă, condiționat, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Adrian Sirbu

Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE în cazul R. Moldova și a Ucrainei. Despre aceasta anunță președinta CE, Ursula von der Leyen. Oficiala a prezentat la Bruxelles raportul de evaluare a recomandărilor îndeplinite de R. Moldova.

Ursula von der Leyen a declarat că Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite pentru aderarea la familia europeană.

Recomandăm Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina. Ucrainenii își reformează profund țara. Recomandăm Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu Moldova. Țara a întreprins eforturi semnificative de reformă, în ciuda eforturilor constante de destabilizare împotriva democrației sale”, a declarat președinta Comsiei Europene.

În context, von der Leyen a menționat că recomandă Consiliului acordarea statutului de candidat Georgiei, țară care a depus cererea de aderare în aceeași perioadă cu R. Moldova și Ucraina.

Extinderile anterioare au arătat beneficiile enorme atât pentru ţările aderării, cât şi pentru UE. Completarea Uniunii noastre este orizontul natural al Uniunii noastre”, adăugat șefa Comisiei Europene.

În raport este indicat că R. Moldova a continuat eforturile de reformă pentru consolidarea democrației și a statului de drept, în ciuda multiplelor provocări legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„S-au înregistrat progrese bune în ceea ce privește legislația electorală. În perioada de raportare, Parlamentul a jucat un rol major în procesul de aderare la UE, sprijinind eforturile de reformă ale guvernului”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.