CSE Chișinău a constatat situație excepțională în domeniul educației și ilegalitate în ordinele ministrului Educației în cazul Șefului Direcției Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi

Ala Găină

CSE Chișinău a constatat situație excepțională în domeniul educației și ilegalitate în ordinele ministrului Educației în cazul Șefului Direcției Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, până la adoptarea unor hotărâri definitive ale instanței de judecată pe marginea legalității adoptării actelor administrative menționate. Anunțul a fost făcut de primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, care denunță o „imixtiune directă a celor de la PAS în treburile primăriilor și călcarea în picioare a legii prin demiterea cu grave abateri și după bunul plac a angajaților din diverse domenii”. 

„Vă faceți ordine la minister și Guvern. Noi nu vă numim miniștrii în funcție sau aveți planuri să mai închideți niște instituții și la Chișinău. Noi nu cedăm poftelor voastre electorale. Au demis funcționari pe criterii politice și suntem gata să oferim suport și să ne unim cu acei primari și consilii raionale care doresc să facă același lucru. Despre această situație și despre „dezmățul” guvernării sunt informate și misiunile diplomatice. Despre autonomia Administrațiilor Publice Locale din țara noastră a rămas doar să se scrie cărți, iar în realitate primarii sunt asupriți. Mai mult curaj, dragi colegi din toată țara. Aceste acțiuni dar și multe altele făcute de PAS nicidecum nu pot fi numite standarde europene și pași pentru integrare în Uniunea Europeană”, a scris Ion Ceban pe facebook.

Amintim că șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, a fost anunțat printr-un email că a fost demis. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, Pavaloi ar fi ajuns în acest fotoliu fără un concurs public, fapt pentru care trebuie să plece. Locul său ar urma să fie ocupat de Viorica Negrei care este în prezent adjuncta direcției.

„Am primit un email foarte straniu, un email privat, fără a mă gândi că poate avea vreo legătură de serviciu. L-am deschis și acolo aveam indicații ce ar trebui să fac ca să mă autodemit, de fapt. Voi ataca în judecată deoarece au fost încălcate toate normele legale de a încheia raportul de serviciu cu subsemnatul. Eu am un contract de muncă legal cu Primăria Chișinău, care nu a fost suspendat”, a declarat Andrei Pavaloi.

La rândul său, ministrul Educației, Dan Perciun, a scris pe pagina sa de Facebook că Andrei Pavaloi a ajuns la șefia Direcției Educație cu abateri de la Codul educației.

Perciun a precizat că, potrivit noului cadru legal, dacă de la numirea în funcție a unui șef în direcția învățământ au trecut mai mult de patru ani și a fost ales fără un concurs public, acesta urmează să fie demis.

Potrivit unui amendament propus de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate și aprobat de Parlament în 2023, șefii direcțiilor de învățământ din toate raioanele, care nu au fost numiți în funcție conform Codului educației, vor fi demiși. Recent, ministrul Dan Perciun a anunțat că din cei 35 de șefi de direcție din țară, doar 10 au fost aleși conform cadrului legal și, respectiv, își vor păstra fotoliile.