CUB face apel la Delegația Uniunii Europene să clarifice public că regimul de vize nu este în pericol și că UE va colabora cu orice președinte ales în mod democratic de cetățenii Republicii Moldova

Adrian Sirbu

CUB reacționează la dezinformările din campania electorală. Se întâmplă după ce, în cadrul unui podcast la Dorin Galben, Maia Sandu a declarat că „dacă nu votați corect, Moldova va pierde ajutoarele UE și regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană va fi suspendat”. Aceste declarații sunt false și induc în eroare opinia publică, susține Coaliția pentru Unitate și Bunăstare. 

Igor Munteanu, Președintele CUB, subliniază că astfel de manipulări nu doar că afectează dezbaterea democratică, dar creează frică nejustificată în rândul cetățenilor. De asemenea, el a atras atenția că victimizarea gratuită și xenofobia nu aduc voturi și nu au loc într-o democrație sănătoasă.

CUB face apel la Delegația Uniunii Europene să clarifice public că regimul de vize nu este în pericol și că UE va colabora cu orice președinte ales în mod democratic de cetățenii Republicii Moldova. Nu tolerăm dezinformările și manipulările! CUB rămâne ferm pe poziția sa: transparență, respect și democrație!”, se arată în comunicatul formațiunii.

Recent, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu va mai primi sprijin din partea partenerilor din Uniunea Europeană și va pierde și regimul liberalizat de vize, dacă la putere vor ajunge persoane ostile integrării europene.

Dacă lucrurile se schimbă și dacă R. Moldova devine izolată, atunci nu vor mai veni aceste resurse. O să pierdem și regimul liberalizat de vize, o să se schimbe și atitudinea europenilor față de moldovenii care lucrează în țările europene, o să se termine și cu drumurile și podurile noi etc. Bineînțeles că există riscul să pierde regimul liberalizat de vize. Ați văzut avertizarea pe care a făcut-o UE pentru Georgia? Cum credeți, ce se va întâmpla dacă la putere vor ajunge prin fraudă oameni controlați de interese străine?”, a subliniat președinta Sandu.