Mergi la conținut

CUB: ”Respingem categoric politizarea tot mai vizibilă a procesului de evaluare prin CSJ și Comisia Pre-vetting în beneficiul actualei guvernări mono-colore”

Adrian Sirbu

Să susții în plină ședință de evaluare CSJ că există oficiali de stat care nu pot fi criticați, clădiri guvernamentale care nu pot fi atinse ori că unii dintre cetățeni sunt mai egali în fața legii decât alții este fix egal cu a compromite în direct toate criteriile și valorile pe care ar trebui să le apere evaluatorii în cadrul procesului pentru care sunt plătiți de stat”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Potrivit CUB, nu decredibilizează nimic mai mult această evaluare decât lipsa de obiectivitate, deficitul de neutralitate și pasiunile pe care unii dintre membrii acestor organisme le folosesc cu rea voință față de anumiți candidați.

„Ni se par inutile și chiar insipide pretențiile evaluatorilor de a ști ce poate ori nu poate comenta un potențial magistrat, instituind astfel un sistem de cenzură oficială, ceea ce nu este nici democratic și nici acceptabil sub aspectul libertății de expresie. Fără îndoială, magistrații evaluați de Comisie trebuie să dea dovadă de integritate, bun simț și echilibru, dar sub nicio formă, răspunsurile ironice ale Marinei Rusu și Victoriei Sanduță nu pot servi ca temeiuri serioase pentru a le bloca la etapa evaluării, demonstrând cât de puțină toleranță pot avea evaluatorii investiți în aceste funcții de mare răspundere față de oameni independenți, înzestrați cu un puternic simț critic și demnitate, calități inerente unei justiții sănătoase și independente”, se mai arată în comunicatul CUB.

Formațiunea constată astfel că procesul de evaluare prin CSJ și Comisia pre-vetting este tot mai politizat.

„Respingem categoric politizarea tot mai vizibilă a procesului de evaluare prin CSJ și Comisia Pre-vetting în beneficiul actualei guvernări mono-colore și îndemnăm actualii săi membri să-și continue activitatea numai dacă sunt capabili să-și exercite atribuțiile în mod obiectiv și profesionist. Considerăm imperativ ca evaluarea să servească selectării meritocratice și obiective a magistraților, fără partizanat politic și fără excese de loialitate în raport cu actuala putere”, a conchis formațiunea.

Magistratul Victoria Sanduţa urmează a fi propusă preşedintelui Maia Sandu pentru eliberarea din funcţia de judecător al judecătoriei Chişinău. Se întâmplă după ce cererea acesteia de numire în funcţia de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, a fost respinsă de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului de luni, 1 iulie. Cu toate acestea, Maria Frunze, membrul CSM a afirmat în cadrul şedinţei, că audierea Victoriei Sanduţa „nu a fost pusă pe picior de egalitate” cu ceilalţi candidaţi.