Curtea a decis: Membrii fostului Partid „ȘOR” pot candida la alegeri

Ala Găină

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale prevederile Codului electoral, conform cărora membrii fostului Partid „ȘOR” nu au dreptul să candideze la alegeri pentru o perioadă de la 3 la 5 ani. Hotărârea a fost pronunțată astăzi de Înaltă Curte.

Mai exact, magistrații Înaltei Curți au anulat prevederile din legislația electorală, potrivit cărora „nu au dreptul să candideze la funcțiile elective persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale”.

Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au avut opinii separate.

Amintim că acum patru luni, Partidul „ȘOR” a fost declarat drept neconstituțional, urmând a fi radiat din lista formațiunilor politice din R.Moldova. Ca urmare, Parlamentul a votat mai multe modificări în legislație, prin care a fost interzisă participarea în alegeri pentru mai multe categorii de persoane care au făcut anterior parte din echipa Partidului „ȘOR”.