Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind organizarea referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale în aceeași zi. Înalta Curte a notat că desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene.
Sesizarea a fost depusă de către deputații fracțiunii BCS: Vladimir Voronin ,Vlad Batrîncea și Diana Caraman.
Curtea a notat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene, existând numeroase exemple relevante, De asemenea, Curtea a menționat că rațiunea organizării în aceeași zi a alegerilor parlamentare și a referendumului ar putea fi determinată de necesitatea reducerii cheltuielilor, iar organizarea unui referendum concomitent cu alegerile poate să conducă la creșterea numărului de participanți la ambele scrutine.
Curtea a reținut că ulterior adoptării Avizului din 2014, legislatorul a stabilit în Codul electoral posibilitatea organizării referendumului și a alegerilor la aceeași dată. De asemenea, Curtea a subliniat raționamentele Hotărârii nr. 5 din 14 martie 2019, în care a constatat că organizarea concomitentă a referendumului cu alegerile este posibilă.
Mai mult, Curtea a subliniat că Codul bunelor practici în materie de referendum, revizuit de Comisia de la Veneția la 17-18 iunie 2022, nu exclude posibilitatea desfășurării alegerilor și a referendumului la aceeași dată. Totuși, liniile directoare recomandă să nu se organizeze alegeri și referendumuri în aceeași zi, dacă referendumul vizează instituția care urmează a fi aleasă.
În concluzie, Curtea a reținut caracterul nefondat al criticilor autorilor sesizării, declarând-o inadmisibilă.