Curtea Supremă de Justiție a decis: mandatul Tatianei Cociu rămăne validat

Adrian Sirbu

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de Sergiu Stanciu, concurent electoral din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, împotriva deciziei din 24 noiembrie 2023 a Curții de Apel Chișinău, prin care a fost respins apelul acestuia privind anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar în municipiul Orhei și excluderea din cursă a candidatei Tatiana Cociu, care a câștigat funcția din primul tur de alegeri. Încheierea magistraților este irevocabilă.

Cea mai recentă hotărâre a fost pronunțată pe 1 decembrie 2023, recursul candidatului PAS Sergiu Stanciu, care a cerut anularea înregistrării candidatului Tatiana Cociu la alegerile primarului pentru municipiul Orhei, a fost declarat inadmisibil, în urma unei decizii definitive și irevocabilă a Curții Supreme de Justiție. 

Nu este singura situație când reprezentantul PAS a solicitat invalidarea mandatului de primar al Tatianei Cociu, dar, la fel, și acea tentativă a fost una eșuată pentru reprezentantul puterii. Judecătoria Orhei și Curtea de Apel a respins contestațiile PAS care a acuzat primarul ales al municipiului Orhei de încălcări electorale.

Avocații au demonstrat în instanță faptul că acuzațiile nu au avut niciun temei legal și au fost nefondate, lucru confirmat și de către instanțele de judecată, respingând acțiunea reprezentatului guvernării. 

Candidatul PAS și-a încercat norocul și la organele electorale. El a inițiat alte două contestații cerând deja infirmarea alegerilor și anularea mandatului primarului ales. Însă, Organele electorale din Orhei, dar și judecătoria Orhei au respins și aceste solicitări.

Totuși, organul electoral municipal a reexaminat repetat toate circumstanțele validării mandatului primarului municipiului Orhei și nu a constatat încălcări ale legislației, confirmând repetat legalitatea validării mandatului de primar al dnei Tatiana Cociu.

Menționăm că, Tatiana Cociu a obținut 63% din voturi, în timp ce  candidatul PAS, Sergiu Stanciu, s-a clasat pe locul secund, cu 17% din voturi.