Decizie istorică: Consiliul European a dat undă verde începerii negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova și Ucraina
Republica Moldova are undă verde pentru a demara negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European a votat pentru demararea acestui proces. De asemenea, în fază de negocieri pentru aderare intră și Ucraina.
„Consiliul European a decis să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina și Moldova. #EUCO a acordat statutul de candidat Georgiei. Și Uniunea Europeană va deschide negocieri cu Bosnia și Herțegovina odată ce se atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de membru și a invitat Comisia să raporteze până în luna martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, a scris pe Twitter Charles Michel.
A venit cu o reacție imediată președinta Republicii Moldova Maia Sandu.
„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene au zis „da” pentru țara noastră, au zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a menționat Maia Sandu.
Și șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a transmis un mesaj cu prilejul deciziei Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare.
”Aceasta este începutul drumului nostru către statutul de membru UE cu drepturi depline. Ne așteaptă negocieri importante și reforme continue, dar suntem hotărâți să mergem pe acest drum, pentru că știm că aderarea la UE reprezintă calea noastră către prosperitate, stabilitate și securitate. Începem această etapă având o bază solidă, evidențiată de un ritm dinamic de progrese, inclusiv în cele 35 de capitole de aderare, dintre care 9 înregistrează progrese substanțiale”, spune Nicu Popescu.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 4 martie 2022, în același timp cu Ucraina și Georgia. Decizia a fost luată ad hoc, în contextul invaziei ruse în țara vecină. Președinta țării Maia Sandu a menționat atunci că este un prim pas spre atingerea obiectivului fundamental, cel de integrare europeană.