„Depășirea atribuțiilor și abuz”. CALM ia apărarea primarilor aleși cărora le-a fost invalidat mandatul

Adrian Sirbu

Congresul Autorităților Locale condamnă deciziile de invalidare a mandatelor de primar. Reprezentanții CALM eu emis o declarație în care se referă la de cazul recent de la Bubuieci, unde consiliul electoral a dispus invalidarea mandatului primarului ales al comunei, Leonid Umaneț, candidat MAN, pe motiv că nu ar deține nivelul de studii prevăzut de legislația electorală.

„Este a doua oară când ne adresăm repetat privind acțiunile organelor electorale. Am menționat că asemenea acțiuni, în afară de faptul că afectează grav voința poporului și drepturile constituționale de a fi ales și a alege, nu conțin nici o motivare temeinică juridică și chiar contravin competențelor legale a acestor organe”, se arată în declarația emisă de CALM.

CALM solicită revenirea la modalitatea de confirmare a alegerilor și de validare a mandatelor aleșilor locali de către instanța de judecată, care în opinia lor este „un actor profesionist și neutru”.

O altă revendicare se referă la anularea actelor prin care au fost invalidat alegerile sau mandatele primarilor admiși în alegerile locale și respectarea voinței colectivităților locale și drepturilor lor constituționale.

Amintim că Leonid Umaneț, proaspăt ales în funcție și susținut de partidul MAN, a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție. Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că oamenii legii au fost sesizați după ce ministerul nu a identificat acte care ar confirma că Umaneț ar fi finalizat studii generale.

La 1 decembrie, primarul capitalei, Ion Ceban a anunțat că Consiliul electoral al circumscripției electorale Bubuieci a invalidat mandatul primarului ales al comunei Bubuieci, dând vina pe partidul de la guvernare. Acesta a declarat că se va adresa la Curtea de Apel.

Un caz similar a avut loc și la Căușeni. Mandatul de primar al orașului Căușeni, candidat din partea Platformei DA, Anatolie Donțu, a fost invalidat prin decizia Consiliului electoral al circumscripției electorale Căușeni.

Ulterior, Judecătoria Căușeni i-a dat câștig de cauză și a obligat autoritatea electorală să adopte o decizie de validare a mandatului. Situația rămâne incertă, după ce aceștia au declarat că vor ataca decizia cu recurs la Curtea de Apel.