Dodon la Buxelles

Deputat Europarlamentar: În urma vizitei lui Dodon la Bruxelles, UE ar putea aplica Moldovei sancţiuni politice şi diplomatice

Vasile Cojocari

„Este foarte bine că preşedintele pro-rus Dodon vine la Bruxelles să se întâlnească cu reprezentanţii Uniunii Europene, dar să nu se aştepte că va fi primit cu covorul roşu, mai ales după ce a făcut aceste declaraţii la Moscova, în sensul că ar denunţa Acordul de Asociere cu UE. Noi, instituţiile europene, vorbim cu toată lumea şi noi vrem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană şi în UE, dar trebuie să vrea şi Moldova. Sunt sigură că marea parte a populaţiei vrea, aşa că Dodon ar trebui să ţină seama de asta şi nu de ce îi spune Putin”, a declarat Monica Macovei într-un interviu pentru TVR Moldova.
„Vor fi, probabil, sancţiuni de natură politică, diplomatică împotriva Republicii Moldova. Eu nu sunt pentru sancţiuni financiare decât atunci când şi guvernul face mari porcării, tot financiare, cum a fost acea lege a amnistiei fiscale, sau faptul că investighează furtul miliardului şi pe toţi cei care au beneficiat ca să pună banii la loc. Sigur că sancţiuni politice vor fi şi va avea de suferit, din păcate, populaţia”, a comentat Monica Macovei.
Europarlamentarul a mai menționat că cele mai bune locuri de muncă și de învățământ sunt în Europa, iar denunțarea Acordului de Asociere ar reduce considerabil accesul moldovenilor la acestea.
„Acum aş mai spune că, oamenii trebuie să ştie că locurile de muncă bune, locurile de învăţământ bune sunt în Europa şi bursele sunt în UE, iar Dodon trebuie să vadă că are mari probleme financiare, pentru că Rusia mai degrabă a adus sancţiuni financiare şi a determinat Moldova să piardă bani, şi nu beneficii”, a spus Monica Macovei.
Acesta a mai declarat ca Federația Rusă lucrează prin sancțiuni și dictatură, iar prin urmare apropierea de acest stat ar presupune că moldovenii nu vor mai fi liberi să facă ce vor şi să spună ce vor.
„De câte ori au fost boicoturi pe produsele moldoveneşti. Asta a însemnat bani pierduţi de către producătorii de vin, de multă lume şi de bugetul statului, şi de oameni, tocmai datorită sancţiunilor Federaţiei Ruse”, a conchis europarlamentarul român.