Dinu Plîngău: „Cred că următoarea solicitare pentru sediul nou al Procuraturii Anticorupție trebuie să fie Spitalul Clinic de Psihiatrie de la Costiujeni”

Ala Găină

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, ia în derâdere propunerea Procuraturii Anticorupție de a prelua unul dintre sediile Universității „Ion Creangă” sau a Academiei de Științe. Potrivit lui, „următoarea solicitare pentru sediul nou al Procuraturii Anticorupție trebuie să fie Spitalul Clinic de Psihiatrie de la Costiujeni”. 

„Cred că următoarea solicitare pentru sediul nou al Procuraturii Anticorupție trebuie să fie Spitalul Clinic de Psihiatrie de la Costiujeni și nu Universitatea Creangă sau Academia de Științe. Un sediu perfect, unde pot încăpea și membrii Comisiei care au decis să audieze părinții unui judecător pentru a verifica dacă întradevăr aceștia lucrează peste hotare. Atât situația cu identificarea unui sediu, cât și audierea părinților sunt cazuri care demonstrează foarte clar cât de mult sunt desprinși de realitate cei care azi pretind a fi fața justiției reformate”, a scris Dinu Plîngău pe facebook.

Anterior, și ministrul Educației, Dan Perciun, a scris pe facebook că „proprietățile Universității Creangă vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice”. Reacția vine după ce Veronica Dragalin a declarat că sediul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, este „ideală” pentru noul său sediu, „având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere al infrastructurii și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție”.

Iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a expediat o scrisoare deschisă conducerii de vârf a R. Moldova, prin care solicită stoparea intenției Procuraturii Anticorupție de a prelua blocurile de studii.

„Suntem consternați de această situație. Comunitatea academică a UPSC își exprimă dezacordul total față de acțiunile abuzive și intențiile de a amplasa Procuratura Anticorupție în blocul de studii din strada Gh. Iablocikin nr. 5 sau Doina 104 și evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele de cercetare construite cu multă trudă și efort pe parcursul mai multor zeci de ani. Suntem profund dezamăgiți, bulversați de abordarea discriminatorie, nedemocratică, mai ales în parcursul european și al statutului de țară candidat, în care autonomia universitară, drepturile omului și respectarea legilor sunt condiții principiale. Suntem profesorii care-și merită drepturile și respectul cuvenit și nu vom tolera nedreptățile și umilințele la care suntem supuși”, cităm din scrisoarea semnată de comunitatea academică a universității.