Directorul companiei strategice Lagardère și-a dat demisia, după ce a fost pus sub acuzare

Adrian Sirbu

Arnaud Lagardère, șeful grupului cu același nume, companie care a figurat și în cadrul licitațiilor de la Aeroportul Chișinău, a renunțat marți la mandatele sale executive, inclusiv la cel de director general, după ce a fost pus sub acuzare în cadrul unor anchete privind finanțarea cheltuielilor personale de către companiile sale, scrie G4media.ro cu referire la anunțul companiei.

Domnul Arnaud Lagardère contestă ordinul și va face apel împotriva acestuia, dar acesta îl obligă totuși să demisioneze din funcțiile sale executive în cadrul grupului”, a precizat Lagardère într-un comunicat.

Arnaud Lagardère este suspectat că a apelat la conturile companiilor sale pentru a-și finanța stilul de viață și cheltuielile personale timp de mai mulți ani și a fost pus sub acuzare luni pentru „diseminarea de informații false sau înșelătoare, cumpărare de voturi, abuz de bunuri corporative și abuz de putere, precum și nedeclararea conturilor”, a declarat o sursă judiciară. „El a fost plasat sub control judiciar cu interdicție de administrare și cu obligația de a depune o garanție de 200.000 de euro”, a adăugat aceasta, potrivit Le Figaro.

Omul de afaceri în vârstă de 63 de ani a sosit luni la tribunal puțin după ora 9.00, împreună cu avocatul său, Sébastien Schapira. El a fost interogat în cadrul unei anchete judiciare deschise de Parchetul Național Financiar (PNF) în aprilie 2021, pe baza unei plângeri a fondului Amber Capital, a unei alerte a Autorité des Marchés Financiers (AMF) și a unei alerte a Haut Conseil du Commissariat aux Comptes (H3C, în prezent Haute Autorité de l’Audit, H2A), potrivit unei surse judiciare.

Arnaud Lagardère, care a moștenit imperiul construit de tatăl său, Jean-Luc Lagardère, la moartea acestuia, în 2003, este suspectat că „și-a finanțat stilul de viață și cheltuielile personale, apelând la fondurile societăților Lagardère SAS și Lagardère” (LCM), a detaliat sursa judiciară. Timp de mai mulți ani, aceste societăți „ar fi plătit cheltuieli legate de imobilele pe care le ocupa, precum și o creanță de moștenire și numeroase avansuri în cont curent”, a adăugat aceasta.

În noiembrie 2019, La Lettre (fosta Letter A) dezvăluise că Arnaud Lagardère refuza să publice conturile holdingului său personal, Lagardère Capital & Management (LCM), pentru a nu „face publică situația sa financiară personală, în special nivelul de îndatorare”.