(DOC) Administrația Aeroportului Internațional Chișinău, după ce au ieșit la iveală noi modificări în caietul de sarcini: „O eroare tehnică la traducere”

Adrian Sirbu

Controversele legate de desfășurarea licitației privind chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău continuă. După ce activistul politic, Vlad Bileţchi a mers la Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie pentru a le solicita procurorilor să investigheze de ce au fost schimbate, din nou, condițiile în caietul de sarcini, acesta a cerut explicații și de la conducerea AIC. 

Astfel, în răspunsul oferit de administrația AIC lui Vlad Bilețchi, nu au fost modificate condițiile de participare la licitație și e o eroare tehnică la traducerea în limba engleză.

„Ca urmare a depistării unei erori tehnice la traducerea caietului de sarcini în limba engleză pentru licitația cu strigare privind darea în locațiune a spațiilor comerciale cu destinație în domeniul comerțului tip Travel Retail, conținutul acestuia a fost ajustat variantei originale și republicat pe pagina web a întreprinderii în termeni proximi, astfel încât varianta engleză să corespundă variantei române. Către potențialii participanți străini la procedura de licitație au fost expediate ambele variante ale caietelor de sarcini, iar în acest sens concretizăm că din momentul publicării comunicatului în Monitorul Oficial și până în prezent, „Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” a purtat discuții cu reprezentanții mai multor companii internaționale, acestora din urmă fiindu-le prezentate inclusiv spațiile care formează obiectul procedurii de licitație”, se arată în răspunsul semnat de Sergiu Spoială, administratorul interimar al AIC.

Potrivit lui Vlad Bilețchi, potențialii investitori străini ar fi pierdut două săptămâni pentru a vedea varianta corectă a caietului de sarcini și se întreabă cine le recompensează acest termen.

„Se pare că Andrei Spînu nu are noroc nici a treia oară. Și această licitație decurge cu stângul și stârnește multe controverse. Acest scandal nu are finalitate, pentru că la baza lui stă o schemă bine pusă la punct de „șarlatani”, prin care vor să se îmbogățească și să favorizeze o singură companie. Este de râs, dacă nu ar fi de plâns, iar tot acest circ din jurul licitației se va termina rău pentru cei care au pus la cale schema. Chiar și dacă va fi ales un câștigător, toți vor cunoaște că acest concurs a fost măsluit și nu are nicio credibilitate”, a declarat Vlad Bilețchi.

Aceasta este a treia licitație publică inițiată de Aeroportul Internațional Chișinău pentru locațiunea activelor neutilizate destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Licitațiile anterioare au eșuat, ultima dată în luna aprilie, când doar compania Lagardere a participat.

După anularea primei licitații, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că dacă va participa doar o singură companie, aceasta ar putea fi declarată câștigătoare. Prima licitație a fost anulată din cauza numărului insuficient de participanți, iar a doua licitație a fost prelungită de Agenția Proprietății Publice după ce doar o companie s-a înscris.