Liderul protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, a depus astăzi o plângere la Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție prin care cere investigarea „schemelor ilegale de influențare a procesului de atribuire a spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău, inclusiv prin prisma constituirii unui grup infracțional organizat, compus din membri ai Guvernului, ai Agenției Proprietății Publice și deputați PAS”.
Potrivit politicianului, tot ce s-a întâmplat în ultima vreme în acest caz arată că există un grup format din politicieni și funcționari care încearcă prin orice mijloace să ofere spațiile din incinta aeroportului unui protejat, ca urmare a unor a înțelegeri făcute la cel mai înalt nivel.
„În special după a treia licitație, se pot vedea foarte clar acțiunile ilegale, încercarea de modificare a caietului de sarcini în favoarea unui ofertant. Legea a devenit pentru ei un instrument de făcut bani. Când nu le convine ceva, schimbă legea, schimbă criteriile doar pentru a-și atinge scopurile ilegale și a satisface angajamentele obscure de la cel mai înalt nivel”, a scris Andrei Năstase pe facebook.
În plângere este reclamat faptul că în ultima perioadă de timp, PAS a elaborat și a votat, iar președintele a promulgat mai multe legi nedemocratice și abuzive, iar unele amendamente au semne distinctive clare de corupție la cel mai înalt nivel.
„Amintesc că Înalta Curte Constituțională a declarat neconstituțional amendamentul deputatului PAS, Radu Marian, prin care s-a încercat o șmecherie și anume să se prelungească termenul de închiriere a spațiilor din Aeroport de la 3 la 5 ani.
Ce trebuie să înțelegem de aici? Că cei care ne-au spus ca iau aeroportul de la Șor ca să il întoarcă statului ca să nu se mai fure acolo, acum umblă cu șmecherii legislative anticonstituționale pentru a proteja afacerile celor din PAS. Această manevră banditească penala trebuie investigată la modul cel mai serios de instituțiile coercitive ale statului”, mai menționează Andrei Năstase.
Mai mult, potrivit politicianului, prin efortul a sute de mii de oameni Aeroportul a fost recuperat din mâinile oligarhului Ilan Shor, dar actuala guvernarea face totul ca nu moldovenii să beneficieze de el, ci ca un grup de interese al actualei puteri să poată să facă bani pentru buzunarul lor. Năstase spune că astfel, Aeroportul a trecut din mâinile unui hoț, în ale altor hoți, care mai reprezintă și statul moldovean.
„Moldovenii au de suferit în continuare de pe urma proastei administrări a singurului aeroport al țării. În loc ca Aeroportul să fie bine manageriat, să producă bani cu ajutorul cărora să se dezvolte, să se construiască un nou terminal, să devină un important hub regional, observăm că politicienii PAS sunt preocupați de găsirea soluțiilor pentru ascunderea infracțiunilor pe care le comit și crearea unor aparențe legale”, mai spune Năstase.
Potrivit liderului protestelor antioligarhice, Aeroportul trebuie să deservească oamenii Moldovei, nu interesele politicienilor.
„Vrem să aderăm la UE, dar actuala putere nu este capabilă să asigure condiții civilizate de funcționare a aeroportului și, mai rău, au existat probleme mari și cu siguranța oamenilor, așa cum am văzut anul trecut când s-a produs cel mai grav incident de securitate și au murit oameni.
Fac apel repetat la Doamna Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, la Dl. Munteanu, Procurorul General să inițieze imediat o investigație penală. Este un moment în care Procuratura ar putea demonstra că începe cu adevărat lupta și cu corupții din actuala guvernare, că nu se află sub cenzura PAS, așa cun se întâmplă la Teatrul Luceafărul.
Acesta este un moment în care Procuratura Anticoruptie are ocazia să arate că este cu adevărat independentă și gata să lupte cu corupția din actualul regim de guvernare, o zonă care nu a fost absolut deloc atinsă până acum, cu toții știm și de ce”, a conchis Năstase.
Amintim că amendamentul deputatului PAS Radu Marian, care vizează licitația de la aeroportul din Chișinău, prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani, a fost declarat neconstituțional. Decizia a fost luată la data de 20 iunie, de Curtea Constituțională, care s-a pronunțat asupra unei sesizări depuse de un grup de deputați socialiști. Parlamentarii au contestat faptul că amendamentul din luna mai a fost votat în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor.
Respectivul amendament a fost propus de deputatul PAS, șeful Comisiei pentru economie, Radu Marian. Inițial, proiectul a fost promovat ca o soluție pentru a împiedica privatizarea aeroportului, în amendament fiind prevăzut că aerogara intră în lista bunurilor nepasibile privatizării. Ulterior, însă, Marian a recunoscut că documentul are legătură directă cu licitația privind închirierea spațiilor comerciale. Mai exact, el a confirmat că intenția reală vizează extinderea termenului contractului cu viitorul beneficiar de la 3 la 5 ani.