(DOC) Au fost publicate gradele de vulnerabilitate și compensația oferită de stat. Cât ar putea constitui reducerea din factură

Adrian Sirbu

Guvernul va compensa în acest sezon rece, noiembrie-martie, 33% din tariful la gaze naturale și 58% din tariful la energia termică. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern, transmite IPN.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, costul pentru un metru cub de gaze naturale va varia de la 12 lei/m3 – pentru categoria de vulnerabilitate extremă la 17 lei/m3 –  categoria de vulnerabilitate primară.  Tariful fără compensații este de 18,7 lei penturu un metru cub de gaze.

Gazele naturale vor fi compensate până la un plafon de 180 de metri cubi pe lună.

Tariful la energie termică va fi compensat în medie cu 58%. Consumatorii din categoria de vulnerabilitate extremă vor plăti 1450 lei/Gcal, iar cei din categoria de vulnerabilitate primară – 2900 lei/Gcal, în condițiile unui tarif de 3467 lei/Gcal. Plafonul compensat lunar fiind de 1,3 gigacalorii.

Compensațiile pentru energie se acordă în perioada rece a anului în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriei: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate energetică. Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică se efectuează automat în baza unor parametri stabiliți de Guvern: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizat ș.a.

Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare. Pentru a beneficia de compensații la energie, consumatorii casnici trebuie să completeze cererea online, până pe 25 noiembrie 2023, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut.