(DOC) Cât costă vettingul? Aproape 6 milioane de lei cheltuiți în 2024 pentru evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Pentru 2025 sunt planificate 5,7 milioane de lei

Ala Găină

Cheltuielile pentru evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor costă bugetul milioane de lei. Potrivit unui răspuns al ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru pentru activistul politic, Vlad Bilețchi, 5,9 milioane de lei au fost cheltuiți în 2024 pentru vetting, în timp ce alte 5,7 milioane de lei sunt planificați pentru acest an. 

Potrivit documentului publicat de Vlad Bilețchi, Ministerul Justiției prezintă cheltuielile pentru evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. În 2024, statul a alocat 5,910,1 mii lei, dintre care:

  • 5,600,4 mii lei – indemnizațiile membrilor naționali ai comisiilor de evaluare
  • 309,7 mii lei – servicii operaționale

Pentru 2025, ministerul estimează o sumă similară, de 5,719,6 mii lei, repartizată astfel:

  • 5,309,4 mii lei – indemnizațiile membrilor comisiilor
  • 410,2 mii lei – cheltuieli operaționale

Totodată, documentul menționează că „Comisia Pre-Vetting practic a încheiat activitatea”, iar „din ianuarie 2025, Comisia de evaluare a judecătorilor activează în sediu separat, cu finanțare asigurată de partenerii de dezvoltare”.

„Indemnizația unui membru național este echivalentă cu mărimea dublă a salariului de bază a Judecătorului Curții Supreme de Justiție, actualmente acesta constituie 73 740 de lei brut. Cheltuielile legate de organizarea activității comisiilor de evaluare nu pot fi divizate, or comisiile, activând în același sediu până în luna ianuarie 2025, serviciile enunțate supra au fost oferite de prestatorii de servicii în baza unor contracte unice. Din ianuarie 2025, Comisia de evaluare a judecătorilor activează în sediu separat, finanțarea cheltuielilor de activitate a acesteia fiind suportate de partenerii de dezvoltare”, se arată în răspunsul ministrei Justiției.

Mai mult, autoritățile spun că membrii internaționali și personalul secretariatului comisiilor sunt remunerați din sursele partenerilor de dezvoltare. Ministerul Justiției nu deține informația referitor la cuantumul remunerării membrilor internaționali și nici la componența numerică și cuantumul salariului oferit personalului secretariatului comisiilor de evaluare.

Pe ai noștri nu-i interesează deloc cât primesc și de unde primesc bani cei care decid cine va fi și cine nu va fi judecător / procuror în Moldova? Încredere oarbă sau cedarea completă a suveranității statului la străini?!”, a comentat Vlad Bilețchi informația primită.