(DOC) Ion Ceban: “Guvernul anunță un șir de concedieri de specialiști dictate în școlile din țară“

Adrian Sirbu

Autoritățile centrale anunță un nou scenariu, trecut legal în acte, de disponibilizări în școlile din Republica Moldova. Un șir de specialiști din cadrul instituțiilor de învățământ din țară, inclusiv cadre didactice din administrație, au fost anunțați subit sau urmează să primească vestea că, în curând, nu vor mai preda în instituțiile în care erau angajați. Despre decizia inopinată a guvernării sesizează primarul Capitalei, Ion Ceban, care a publicat documentul pe rețelele sociale.

„Primii vizați care își vor pierde locul de muncă sunt psihologii, psihopedagogii, conducătorii de cerc, directorii adjuncți, dar și mulți alți angajați. Documentul Guvernului OBLIGĂ administrațiile mai multor școli din municipiul Chișinău să disponibilizeze zeci de cadre didactice și auxiliare. Deja directorii ne contactează și întreabă ce să fac”, a scris Ion Ceban pe rețelele sociale.

Atenționările despre derapajele guvernării au fost sesizate de Ion Ceban în contextul „soluției” premierului Dorin Recean în cazul asistenților personali din mun. Chișinău.

„Cu asistenții personali „au rezolvat”, urmează disponibilizări în educație. Guvernul mai pregătește o lovitură pentru angajații din sistemul educațional. Mai mulți angajați din învățământ vor rămâne fără locul de muncă în baza Ord, inului nr. 1338, semnat, la 01 noiembrie 2023, de ministrul Educației. Din 01 august 2024, vor fi disponibilizați angajați din școlile din țară. Ordinul semnat OBLIGĂ ca statele de personal din școli să fie ajustate în funcție de numărul de elevi”, a mai scris Ion Ceban.

Primarul Capitalei susține că inițiativa autorităților centrale vizează școlile cu cel mult 200 de elevi.