(DOC) Negocierea contractului cu Gazprom, făcută de Andrei Spînu, sub lupa procurorilor. Ordonanța a fost făcută publică

Adrian Sirbu

Procuratura Generală (PG) încă investighează negocierea contractului cu Gazprom. Cauza penală a fost pornită la 29 aprilie 2022.

Urmărirea penală este în desfășurare, fiind întreprinse toate măsurile pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cazului. În cadrul investigațiilor nu sunt persoane cu statut de bănuit sau învinuit”, a declarat Violina Moraru.

Obiectul investigației sunt pretinsele încălcări comise în procesul negocierilor privind prelungirea la 29 octombrie 2021 contractului încheiat între „Gazprom” și ,,Moldovagaz”.

Potrivit ordonanței procurorului, publicată pe internet, prejudiciul cauzat Republicii Moldova, ca urmare a contractului cu Gazprom, semnat în 2021 de vicepremierul Andrei Spînu, se cifrează la peste 47 de milioane de dolari.

Numărul cauzei penale este 2022920020 și a fost pornită în luna mai 2022, în baza art. 327 Cod penal – abuz de serviciu, conform sursei. Ancheta a fost inițiată de procurorul Ghenadie Pîrlii, „pe faptul încălcărilor comise în procesul negocierilor, manifestate prin acceptarea și includerea de către persoane publice și alte persoane, prin abuz de serviciu, a unor condiții și clauze în detrimentul intereselor Republicii Moldova, soldate cu daune în proporții considerabile”.

Ministrul Andrei Spînu nu a comentat deocamdată ordonanța procurorului, însă, în cadrul unei emisiuni televizate a declarat că invită instituțiile statului să ancheteze acest caz, menționând că el nu are de ce să-și facă griji.