(DOC) Un magistrat acuză factorii de decizie ai CNA pentru abuz de putere și fals în acte publice
Magistratul, Alexei Paniș, a depus o plângere în adresa Procurorului General interimar, Ion Muntean, prin care solicită tragerea la răspundere penală a factorilor de decizie din cadrul Centrului Național Anticorupție. Potrivit magistratului, reprezentanții CNA ar fi comis infracțiunea de exces de putere și fals în acte publice, scrie Punctul.md.
Potrivit sesizării, la 08 noiembrie 2022, Președintele Maia Sandu a emis refuzul, prin care, a respins candidatura magistratului Alexei Paniș pentru a fi numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.
,,În motivarea refuzului din 08 noiembrie 2022, printre altele, s-a indicat și că potrivit informațiilor prezentate de către Centrul Național Anticorupție, în cazul lui Paniș Alexei există diferențe dintre veniturile declarate și proprietățile obținute. Deși am încercat să obținut informația sau actele prezentate care au fost prezentate instituției prezidențiale de către Centrul Național Anticorupție în legătură cu soluționarea chestiunii numirii la plafon a judecătorului Paniș Alexei, toate instituțiile vizate au refuzat să-mi pună la dispoziție informația solicitată, iar în dosarul administrativ, precum și în dosarul personal al judecătorului Paniș Alexei, care se deține la Consiliul Superior al Magistraturii, asemenea informație lipsește.” a mai menționat el.
În același timp, Alexei Paniș subliniază faptul că, la 29 august 2022, Procuratura Anticorupție a emis ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale și clasare a procesului penal în privința sa, din care rezultă că pretinsele acțiuni de îmbogățire ilicită ale judecătorului Paniș Alexei au fost obiect de examinare al organului de urmărire penală și că prin raportul de analiză operațională pentru identificarea veniturilor și cheltuielilor s-a stabilit că pentru perioada deținerii funcției publice 2015 – 2021 suma veniturilor excedă suma cheltuielilor.
Cu un rezultat asemănător a venit și Autoritatea Națională de Integritate, în două cazuri.
,,La 24 octombrie 2022 Autoritatea Națională de Integritate a emis procesul-verbal cu privire la verificarea declarațiilor de avere și interese personale în privința magistratului Paniș Alexei, act prin care inspectorul de integritate a notat lipsa aparenței unei diferențe substanțiale între veniturile obținute, cheltuieli realizate și averea dobândită a subiectului declarării, precum și lipsa aparențelor de nedeclarare a unor conflicte de interese, incompatibilități și restricții. Un act similar a fost emis de Autoritatea Națională de Integritate și la 31 octombrie 2023, cu nr.475/22, prin care inspectorul de integritate a constatat din nou lipsa aparenței unei diferențe substanțiale între veniturile obținute, cheltuieli realizate și averea dobândită a subiectului declarării.”, a mai spus el.
Ulterior, Inspecția Judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declanșat procedura de verificare a circumstanțelor invocate în refuzul președintelui Republicii Moldova indicat supra și în acest sens a fost expediată o interpelare în adresa Centrului Național Anticorupție.
,,Din nota emisă de Inspecția Judiciară de pe lîngă Consiliul Superior al Magistraturii la 16 decembrie 2022 rezultă că Centrul Național Anticorupție, prin răspunsul nr.02/183545 din 09 decembrie 2022, a comunicat în mod oficial Consiliului Superior al Magistraturii și Inspecției Judiciare că nu există procese/petiții/sesizări/cauze penale gestionate/examinate de centru referitor la pretinsa îmbogățire ilicită sau integritatea profesională. a fel, la 15 septembrie 2023 Centrul Național Anticorupție a prezentat Consiliului Superior al Magistraturii Raportul de analiză operațională nr.20230159 din 07 septembrie 2023, din care rezultă expres lipsa oricăror dubii pe marginea pretinsei diferențe dintre veniturile declarate și proprietățile obținute, sau pe marginea provenienței bunurilor deținute de Paniș Alexei.” se mai menționează în plângere.
În context, Alexei Paniș atrage atenția la faptul că, refuzul Președintei Maia Sandu, din 08 noiembrie 2022, se face referire directă la informația furnizată de Centrul Național Anticorupție, însă actele probează că informația inclusă în refuzul Republicii Moldova cu nr.01-06-54 din 08 noiembrie 2022 nu corespunde adevărului și este una falsă.
,,Este prea puțin probabil ca președintele Republicii Moldova să fi inclus în mod intenționat și cu bună-știință informație falsă în refuzul nr.01-06-54 din 08 noiembrie 2022, cu scopul de a respinge candidatura mea, motiv pentru care sunt îndreptățit să cred că anume factorii de decizie din cadrul Centrului Național Anticorupție au comis fapte infracționale (exces de putere și fals în acte publice) cu scopul de a influența soluția președintelui Republicii Moldova. Prin urmare, solicit identificarea și tragerea la răspundere penală a factorilor de decizie din cadrul Centrului Național Anticorupție, care au prezentat informația falsă în privința mea, inclusă în refuzul președintelui Republicii Moldova nr.01-06-54 din 08 noiembrie 2022.” a mai spus el.