(DOC) Vlad Bilețchi a depus plângere la poliție și a sesizat Procuratura Generală și Consiliul pentru Egalitate, după ce activiștii PAS, Marin Andoni și Radu Dutcovici au declarat că „găgăuz înseamnă trădător de țară”

Ala Găină

Activistul politic Vlad Bilețchi a depus plângere la poliție și la Consiliul pentru Egalitate și a sesizat Procuratura Generală după ce activiștii PAS, Marin Andoni și Radu Dutcovici au declarat că „găgăuz înseamnă trădător de țară”. 

„Solicit să se examineze prin prisma legislației în vigoare discursul public pe rețelele de socializare Facebook și TikTok a cetățenilor: Radu Dutcovici și Marin Andonii, prin care au admis formulări și exprimări depreciative, cu conotație negativă în adresa etniei găgăuze, prin care au discriminat, hărțuit și adresat acuzații grave la adresa etniei găgăuze.

Citez: “găgăuz înseamnă trădător de țară!””, se arată în sesizare.

Potrivit lui Vlad Bilețchi, aceste declarații și acțiuni îndeamnă la ură interetnică și xenofobie, fapte interzise de lege și prevăzute în Codul Penal și Contravențional al Republicii Moldova.

„Consider, că trebuie luate în vedere declarații în contextul în care ele pot provoca disensiuni sociale și civile, în contextul războiului hibrid, punând în pericol securitatea națională a statului Republica Moldova prin acțiuni și declarații de destabilizare”, a conchis activistul Vlad Bilețchi.

Amintim, pe rețelele sociale, activiștii PAS, Marin Andoni și Radu Dutcovici au lansat mai multe mesaje xenofobe la adresa găgăuzilor.

„Ce facem noi, dăm țara pe mâna unui găgăuz? Se trezește Ștefan cel mare și mai moare o dată să vadă ce „bardac” am făcut”, a spus activistul PAS, Marin Andoni.

Satana ăsta de Stoianoglo, un găgăuz (…) Un moldovean niciodată n-o să voteze un găgăuz. Găgăuz înseamnă trădător de țară”, au declarat Radu Dutcovici, un alt activist PAS.

Ulterior, PAS a emis un comunicat de presă, prin care condamnă mesajele activiștilor săi.

„PAS condamnă ferm orice atacuri xenofobe, instigare la ură interetnică. Campania trebuie să se desfășoare exclusiv pe criterii care vizează competența, integritatea, caracterul candidatului. Poziția noastră a fost și rămâne una de unitate între toți cetățenii. Suntem toți parte a Republicii Moldovei și vrem să trăim în pace și bună înțelegere”, se arată în mesajul PAS.