sursa foto:goolge.com

Dodon aberează din nou: Trupele rusești din Transnistria au fost și rămân garante ale unei anumite stabilități

Vasile Cojocari

Potrivit lui Dodon, întrevederea de marți cu Putin are "un caracter istoric", deoarece permite revizuirea relațiilor dintre Moscova și Chișinău într-o direcție mai bună. De asemenea, în opinia sa, 'trupele rusești de menținere a păcii își îndeplinesc misiunea în Transnistria, iar problema retragerii acestora nu este atât de acută pe cât încearcă să o prezinte unii oameni politici din Republica Moldova'.

Conform lui Igor Dodon, trupele rusești din Transnistria au fost și rămân garante ale unei anumite stabilități și au un statut și un obiectiv precise. "În cadrul procesului de negocieri trebuie discutată această problemă și luată o anumită decizie principială. Însă a afirma că trupele rusești nu vor mai fi acolo (în Transnistria) în următoarele săptămâni și luni este nerealist. Să vedem ce soluție vom găsi la reglementarea politică a problemei transnistrene", a menționat Dodon.

"Republica Moldova este un stat neutru. Nu exclud să venim cu o inițiativă către conducerea NATO, pentru a semna un acord în care ei să recunoască neutralitatea țării noastre", a spus Dodon.

Totodată, Igor Dodon a subliniat că este imposibil să fie menținută statalitatea și neutralitatea și rezolvate o serie de alte probleme ale țării fără un parteneriat strategic cu Rusia. "Menținerea statalității și a neutralității Republicii Moldova, reintegrarea țării și soluționarea problemei transnistrene, apărarea valorilor ortodoxe — toate acestea nu pot fi menținute fără un parteneriat strategic cu Rusia", a afirmat președintele Republicii Moldova.

Agerpres