Dodon devine unionist? A condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a mulțumit României pentru ajutor

Ala Găină

Fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon și-a schimbat abordarea la 180 de grade după ce și-a petrecut mai multe luni în arest la domiciliu. 

Dacă la începutul invaziei acesta susținea politica Kremlinului și susținea că „Rusia va rezista, iar Occidentul, din cauza sancțiunilor va pierde mult mai mult, pe termen scurt și mediu. În orice caz, soluția trebuie să fie identificată la masa de negocieri și sper că acest lucru se va întâmpla cât mai curând. Cu Rusia, cu Putin trebuie să fim prieteni. Noi trebuie să menținem relații bune cu toți. Această perioadă dificilă va trece, nu trebuie să ardem podurile cu nimeni”.

La câteva zile de la eliberarea din arestul preventiv, fostul șef de stat condamnă distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina, în cadrul unui interviu acordat pentru Publika. 

„Este foarte tragic pentru noi, din cauza la aceste bombardamente ale Federaţiei Ruse spre Ucraina noi am rămas fără energie electrică şi eu cred că asta este foarte grav”.

Întrebat dacă acesta condamnă atrocitățile din Ucraina, Dodon a răspuns: „Evident, noi am rămas fără lumină, şi dumneavoastră, şi eu acasă, la mine la Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat şi 24 de ore!”.

Mai mult, Igor Dodon chiar a mulțumit României pentru ajutorul acordat în contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova.

„Închipuiţi-vă ce poate fi la iarnă, când în plină iarnă să se stingă lumina pentru 24 de ore, ce fac oamenii? Trebuie de găsit o soluţie tehnică, dacă procurăm energie electrică de la români, iar pentru asta trebuie să le spunem mulţumesc, chiar dacă e mai scump. Trebuie să vedem tehnic cum să nu fim afectaţi, malul drept Nistrului, măcar.”

În luna iulie, Dodon ataca România și declara că Bucureștiul și-ar dori „să înghită Republica Moldova, scenariu care s-ar termina cu un război civil”.

De altfel, Igor Dodon, într-un gest de prețuire profundă, a transmis un mesaj glorificator cu ocazia zielei de naștere a lui Vladimir Putin. Printre multele urări, fostul șef de stat puncta și că: „”Vladimir Putin este un om de stat remarcabil, apreciat la nivel internațional, inclusiv în Republica Moldova”.