sursa foto Facebook

Dodon s-a închinat în fața stăpânului, promițându-i că va denunța Acordul de Asociere cu UE

Vasile Cojocari

Igor Dodon a spus stăpânului său de la Kremlin, Vladimir Putin, că Acordul de Asociere n-a adus absolut niciun plus pentru Republica Moldova. „Consider că acest Acord nu a adus niciun plus pentru R. Moldova. Am pierdut piața rusă și cât nu ar fi de straniu, volumul exporturilor noastre în UE tot a scăzut. Adică, nu am primit nimic de la semnarea acestui Acord. Nu exclud că după următoarele alegeri parlamentare  – aceasta va fi poziția și eu voi susține poziția majorității parlamentare. Iată este Partidul Socialiștilor și sper că ei vor primi majoritatea parlamentară  – și acest Acord va fi anulat”, a spus încrezut, Dodon.
Mai mult, din declarațiile purtătorului de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, reiese ca moldovenii habar nu au ce ar însemna acest Acord. Acesta a declarat că „Guvernanții au negociat acordul de Asociere cu UE pe ascuns, iar oamenii nu înțeleg ce au semnat ei acolo. Mai mult de jumătate dintre ei cred că R. Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Euroasiatice. Guvernanții au negociat acordul de asociere cu UE pe ascuns, oamenii nu înțeleg ce au semnat ei acolo și nici nu au văzut vreun beneficiu până acum. Dimpotrivă, efectul a fost o înghețare a relațiilor economice cu Rusia și multe pagube directe asupra cetățenilor. Președintele a promis că va repara acest lucru și va face tot ce îi permite funcția pentru a scoate țara dintr-un acord păgubos pentru cetățenii ei. O va face mai devreme sau mai târziu”, a spus Ceban.
Anularea Acordului de Asociere este, în primul rând, dorința lui Putin, din care doar țara condusă de dânsul are de câștigat. Un lucru este firesc: în ultimii ani, toată susținerea financiară a Republicii Moldova a venit din partea Uniunii Europene. Acordul de Asociere RM – UE a adus un șir de avantaje economice țării noastre fără de care statul urma să falimenteze total. În acest sens, eurodeputatul de origine română, Siegfried Mureșan a declarat că președintele R. Moldova, Igor Dodon ar fi trebuit să facă prima vizită oficială externă la Bruxelles, și nu la Moscova.

„Președintele R. Moldova, Igor Dodon, ar fi trebuit să facă prima vizită oficială externă la Bruxelles, nu la Moscova. Uniunea Europeană (UE) a alocat R. Moldova 746 de milioane de euro de la semnarea Acordurilor de asociere UE – R. Moldova și până în 2020. Chiar săptămâna trecută, Uniunea a mai aprobat încă un program de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova. În plus, Uniunea a liberalizat regimul de vize, ceea ce le permite cetățenilor moldoveni să circule liber în toate cele 28 de state membre. În aceeași perioadă, Rusia jupoaie Moldova cu 400 de milioane de dolari pe an, aproape 380 de milioane de euro, pentru gazul rusesc. În plus, în 2014, când Rusia a interzis importul de fructe și legume din Moldova, Uniunea Europeană s-a purtat ca un adevărat prieten și a permis importurile pe piața europeană. De asemenea, Federația Rusă a sprijinit constant separatismul din Transnistria și Găgăuzia, încălcând, astfel, în mod flagrant suveranitatea teritorială a R. Moldova și Constituția ei”, a conchis europarlamentarul citat de ZdG.md