Doi deputați ai Partidului „Renaștere” ar putea rămâne fără imunitate. Cine sunt aceștia

Adrian Sirbu

Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, care au aderat la Partidul „Renaștere” ar putea rămâne fără imunitate parlamentară, iar ulterior, reținuți. Asta după ce procurorul general interimar, Ion Munteanu a venit cu cinci cereri prin care a solicitat încuviințarea ridicării imunității deputaților în vederea reținerii, arestării, percheziționării și transmiterii cauzei în judecată. La ora 13:00 are loc ședința Comisiei juridice, numiri și imunități unde sunt invitați cei doi. Procedura prevede ulterior, expunerea părților în plen și votul deputaților pentru ridicarea imunității.

Prima cerere vizează ridicarea imunității Irinei Lozovan. Potrivit Procuraturii Generale, deputata este bănuită de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat. O altă solicitare de ridicare a imunității se referă la spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.

La fel, au fost înaintate trei cereri de ridicare a imunității pe numele deputatului Alexandru Nesterovschi. Acesta este bănuit de corupere pasivă și acceptarea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari.

La 15 martie curent, deputatul PSRM, Alexandr Nesterovschi a părăsit rândurile socialiștilor. Parlamentarul a plecat din partid și din fracțiunea din Legislativ. Câteva zile mai târziu, Irina Lozovan a anunțat că părăsește fracțiunea BCS, dar și Partidul Socialiștilor. Aceasta a menționat că partidul nu poate exista fără un lider și a anunțat de asemenea că se alătură Mișcării pentru Popor.  Acum cei doi se regăsesc în Partidul extraparlamentar Renașterea.