Dorin Recean cere demisia directorului Serviciului de urgență 112, Liviu Oboroc

Ala Găină

Premierul Dorin Recean cere demisia directorului Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc. Solicitarea a fost făcută miercuri la Guvern în contextul cazului de la Căușeni, în care două persoane au fost depistate moarte într-o mașină blocată în nămeți, transmite IPN.

„În primul rând, condoleanțe familiilor celor care au decedat din cauza intemperiilor de duminică, 26 noiembrie. Acum statul trebuie să se asigure că poate salva oamenii chiar atunci când ei își neglijează siguranța proprie”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern.

Potrivit lui, până Procuratura va clarifica circumstanțele acestui caz, directorul Serviciului de urgență trebuie să-și prezinte demisia.

112, așa am constat, se ocupă doar de pasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească cap-coadă, să se asigure că problema este soluționată, să se asigure că lucrurile sunt duse până la capăt. El pur și simplu pasează informația”, susține premierul.

De la 1 ianuarie 2024, Serviciul de urgență 112 urmează să treacă din gestiunea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. În context, premierul le-a cerut ministerelor de ramură să revizuiască în termen de 30 de zile toate protocoalelor de intervenție.

Echipele de intervenție au ajuns la mașina împotmolită în nămeți la Căușeni, unde se aflau două persoane, a doua zi, când acestea erau deja decedate. Aceasta în pofida mai multor apeluri la numărul de urgență 112 efectuate de către șofer încă duminică la amiază, dar și de către rudele lui. Bărbatul și femeia au fost scoși duminică dimineața, după ce la 112 a sunat un trecător. Poliția a deschis o anchetă, iar Procuratura a intentat un dosar penal pentru a examina interacțiunea interinstituțională. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a dispus o anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.