„Europenii vestici au transmis un vot de protest extrem de serios (ca să nu spunem masiv)”. Declarația aparține sociologului, Doru Petruți. Într-o postare pe facebook, acesta a scris că percepțiile față de liderii europeni, nerezolvarea problemelor de agendă internă, bunăstarea în scădere, declinul încrederii în instituții și multe altele, cam greu mai pot fi ignorate și va fi interesant să vedem cum se va raporta noul Parlament European la toate astea având o majoritate cam fragilă.
„Înclin să cred că semnalele se vor cam ignora după câteva zile și se va continua pe direcția aburelilor together united, cu pliante și stegulețe, cu mimarea de democrație și mass medie, cu birocrație disfunctională etc. Numai că alte înfrângeri categorice vor veni repede. Foarte repede. În această toamnă la alegerile parlamentare din multe țări europene.
Cam ca și în Moldova … vai, e cutremur, vai-vai-vai, dar nu e o problemă prea mare. Mergem înainte și totul va fi bine”, a scris sociologul pe facebook.
Sute de milioane de europeni au votat pentru a alege 720 de membri ai Parlamentului European.
Conservatorii au înregistrat victorii decisive în Germania, Grecia, Polonia și Spania. Potrivit unor rezultate provizorii: Partidul Popular European de centru-dreapta are 185 de locuri, cu șapte mai mult ca în legislativul precedent. Socialiștii și Democrații au 137. Liberalii din gruparea Renew rămân a treia forță politică din forul european cu 80 de locuri. Conservatorii și reformiștii europeni au 73 de eurodeputați, cu cinci mai mult. Iar extrema-dreaptă „Identitate și democrație” a revendicat 58 de locuri, cu unul mai puțin ca în 2019.