Dosarul finanțării Partidului Șor: Una din persoanele care au părăsit teritoriul R. Moldova, reținută

Ala Găină

Una din cele 7 persoane, afiliate Partidului Șor, care la 16 iulie 2022, au părăsit teritoriul Republicii Moldova în scopul eschivării de la urmărirea penală, a fost reținută de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție pentru un termen de 72 ore, fiind bănuita de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat. 

Procuratura Anticorupție continuă să conducă acțiunile de urmărire penală efectuate de Centrul Național Anticorupție în cauza penală în care sunt investigate acțiunile pretins ilegale de finanțare ilegală a Partidului Politic „Șor”.

Deși urmărirea penală s-a confruntat cu scurgeri de informații care au interferat cu desfășurare investigației, procurorii și ofițerii au întreprins acțiuni suplimentare menite să asigure principiul confidențialității urmăririi penale și asigurării prezumției nevinovăției persoanelor supuse investigațiilor.

Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată. Investigațiile privind scurgerile de informații vor fi o prioritate pentru Procuratura Anticorupție în viitor, deoarece aceste acte interferează cu procesul de urmărire penală și subminează încrederea publicului în instituțiile și sistemul de justiție.

Până la această etapă în cadrul urmăririi penale au fost efectuate măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală cum ar fi: interceptări și înregistrări ale comunicărilor și de imagini, investigația sub acoperire, audieri ale martorilor, ridicări de documente, peste 100 percheziții pe întreg teritoriul țării în cadrul cărora a fost ridicată tehnică de calcul și documente, a fost ridicată imunitatea, reținută, percheziționată și arestată o deputată în Parlamentul Republicii Moldova, precum și alte acțiuni pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei.

La data de 10 august 2022, a expirat termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se prezinte un reprezentant legal desemnat de PP „Șor” pentru recunoașterea partidului în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale. În legătură cu neîndeplinirea acestor cerințe legale, la aceeași dată, Procuratura Anticorupție a înaintat demers judecătorului de instrucție pentru desemnarea unui reprezentant legal din rândul persoanelor care gestionează PP „Șor”.