Dosarul „Metalferos”: Chiar dacă nu este în țară, Vlad Plahotniuc a primit 30 de zile de arest

Ala Găină

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis mandat de arest în contumacie, pentru 30 de zile pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Este vorba despre dosarul penal „Metalferos”.

Procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media, a precizată că, în condițiile în care persoana vizată nu s-ar afla în țară, se va solicita ca aceasta să fie anunțată în căutare internațională. Anterior, acesta a mai fost anunțat în căutare în alte dosare.

Anterior, Vlad Plahotniuc este învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale. De asemenea, fostului politician i se impută escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și spălarea banilor săvârșită de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, precum și de depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice.

Interpol a refuzat să-l includă pe fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din sistemul său informaţional. Motivul invocat de organizaţia internaţională este incompatibilitatea cu obligaţiunea Interpol de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în „spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului”.