Dragoș Galbur (PNM): ”Chiar dacă se anunță a fi unul strălucit, parcursul european al Republicii Moldova este umbrit de practicile nedemocratice ale Guvernului PAS”

Adrian Sirbu

”Chiar dacă se anunță a fi unul strălucit, parcursul european al Republicii Moldova este umbrit de practicile nedemocratice ale Guvernului PAS, specifice regimurilor autoritare”. O spune liderul Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, într-o declarație a formațiunii pe care o conduce. Potrivit lui, în loc să promoveze transparența și meritocrația, PAS și-a numit oamenii în funcțiile cheie ale instituțiilor publice, direct, sub pretextul interimatului, fără a organiza concursuri.

Liderul PNM spune cp acest lucru este evident prin interimatul prelungit al funcțiilor și lipsa unui proces de selecție care să asigure numirea celor mai competenți directori.

„Energocom, Calea Ferată din Moldova, MOLDATSA, Termoelectrica, Moldtelecom, Poșta Moldovei, Aeroportul Internațional Chișinău, Moldelectrica, MOLDEXPO, Metalferos și Administrația de Stat a Drumurilor sunt doar câteva dintre instituțiile unde practica numirii directe a directorilor interimari este la ordinea zilei. De la Administrația de Stat a Drumurilor, unde Sergiu Bejan este director interimar din septembrie 2021, până la Energocom, unde Victor Bînzari ocupă funcția de director interimar din iulie 2022, Guvernul PAS subminează principiile esențiale ale guvernării transparente și meritocratice. 

PNM condamnă această practică și îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să respecte standardele europene de transparență și selecție prin concurs pe criterii de competență și merit. Numai prin asigurarea unui proces de selecție echitabil și transparent putem avea în fruntea instituțiilor publice profesioniști dedicați, capabili să conducă țara pe calea progresului și a dezvoltării durabile”, se mai arată în declarația Partidului Național Moldovenesc.